ODS chce, aby vláda pomohla obcím a krajům s výpadky příjmů

Vláda by měla podle opoziční ODS předložit do konce května návrh, jak řešit výpadky příjmů obcí a krajů z výnosů z daní v důsledku epidemie koronaviru. Ministerstvo pro místní rozvoj podle vládního ANO chystá rozsáhlý dotační program, který by mohly obce a kraje využít. Představitelé obou politických uskupení to uvedli před dnešním jednáním Senátu.

Horní komora má dnes schvalovat zákon, podle něhož by malé společnosti s ručením omezeným, které musely kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zastavit činnost, mohly podobně jako živnostníci získat kompenzační příspěvek 500 korun denně. Využity na to budou výnosy daně z příjmů zaměstnanců, což sníží příjmy obcí a krajů.

Předseda senátorů ODS Martin Červíček uvedl, že obce by takto ročně mohly přijít až o 11 miliard korun, kraje o čtyři miliardy korun. Senátní hospodářský výbor proto navrhl, aby se peníze na výplatu příspěvku získaly jiným způsobem. ODS i ANO ale přesto chtějí umožnit schválení zákona beze změn.

ODS podle Červíčka navrhne Senátu, aby vládu požádal o předložení návrhu na vyrovnání výpadků do územních rozpočtů s termínem do konce května. V opačném případě hodlají senátoři ODS v červnu předložit novelu o rozpočtovém určení daní, která by posílila příjmy obcí a krajů

Místopředseda senátorů ANO Jaroslav Větrovský řekl, že ministerstvo pro místní rozvoj chystá rozsáhlý dotační program, který by měl poskytnout "dotační příležitosti" pro města a obce, aby do dopady na ně "neměly být tak fatální".

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle svého vyjádření na sociálních sítích doufá, že Senát dnes zákon o kompenzačním příspěvku schválí. Jinak by se výplata podpory zdržela o 14 dní, protože zákonem by se musela opět zabývat Sněmovna.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS obce

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy