ODS chce firmám a živnostníkům odpustit některé daně, vláda patrně návrhy zamítne

Návrhy opoziční ODS na odpuštění silniční daně podnikatelům a firmám nebo na odpuštění daně z příjmů živnostníkům zřejmě narazí na nesouhlas vlády. Podle návrhu stanovisek pro pondělní jednání vlády by k nim měl kabinet zaujmout nesouhlasné stanovisko. Obdobně už vláda dříve odmítla návrhy ODS na úlev u placení sociálního pojistného.

Občanští demokraté chtějí v prvním z návrhů odpustit podnikatelům a firmám silniční daň za letošní rok, aby měli peníze na obnovu podnikání po první vlně koronaviru. Ušetřili by tak prý zhruba 6,5 miliardy korun. Podle jejich návrhu by měl stát vrátit podnikatelům a firmám i zálohu na silniční daň, kterou by případně již letos zaplatili.

Vláda však podle návrhu stanoviska hodnotí tuto předlohu jako nanejvýš nežádoucí zásah do již schváleného rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Zásah by podle vlády ohrozil financování oprav, údržby a správy dopravcích sítí i přípravy investic. Vláda také připomíná, že již odložila splatnost záloh na tuto daň a snížila její sazby v již schváleném daňovém balíčku. Nižší sazby platí již pro letošní rok.

V druhém daňovém návrhu chce ODS osvobodit živnostníky, farmáře a další samostatně výdělečně činné osoby pro letošní rok od daně z příjmů. Osvobození by se týkalo peněžních i nepeněžních příjmů z živnostenského podnikání, zemědělské výroby nebo lesního a vodního hospodářství. Vztahovalo by se také na příjmy spisovatelů, herců, hudebníků, znalců, tlumočníků nebo psychoterapeutů, ale i makléřů, daňových poradců, advokátů, soudních exekutorů či konkursních správců.

Odhadovaný celkový výpadek daně z příjmu ze samostatné činnosti 7,5 miliardy korun by se podle ODS dotkl i měst a obcí, které by přišly až o 1,77 miliardy korun. Krajské rozpočty by pak přišly o 0,67 miliardy korun.

Vláda podle návrhu stanoviska zastává názor, že navržené opatření by dopadlo na všechny poplatníky s příjmy ze samostatné činnosti bez ohledu na to, zda byli zasaženi opatřeními v důsledku pandemie covid-19 či nikoliv. Podporu by tak podle ní dostali i ti poplatníci, kteří ji nepotřebují, nebo jim dokonce vzrostly zisky. "Naopak těm poplatníkům, kterým příjmy klesly na nebo pod úroveň výdajů, dané opatření nepomůže vůbec," uvedla vláda. Navržené opatření by podle vlády také vyvolalo nerovnost nejen mezi osobami samostatně výdělečně činnými a zaměstnanci, ale i mezi osobami samostatně výdělečně činnými navzájem.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR ODS Daně živnostníci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy