ODS chce mimořádnou schůzi Sněmovny k rodičovskému příspěvku

ODS chce navrhnout mimořádnou sněmovní schůzi k rodičovskému příspěvku. Nevidí důvod, proč se jeho projednání spojuje s daňovým balíčkem, považuje to za politikaření vládních stran ANO a ČSSD.

Na dnešní tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu občanských demokratů to řekla první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

"ANO a ČSSD politikaří a berou si jako rukojmí rodiny s dětmi. Nevidíme důvod, proč se spojují dvě věci, že se musí prvně projednat daňový balíček, a teprve potom se bude projednávat rodičovský příspěvek. Absurdní i z toho hlediska, že na daňovém balíčku shoda není napříč politickým spektrem, ale u rodičovských příspěvků je napříč celým," uvedla Udženija, která není poslankyní.

Poslanci budou v pátek pokračovat ve schvalování sporného zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu, na mimořádné schůzi. Nechali ji svolat vládní poslanci ANO a ČSSD a také KSČM.

Návrh programu mimořádné schůze zahrnuje také zvýšení rodičovského příspěvku z 220.000 korun na 300.000 korun. Tuto novelu podporuje i opozice, byť prosazuje například rozšíření okruhu rodin, které by měly od ledna na vyšší příspěvek nárok.

Kabinet se zvýšenými příjmy z některých daní v rozpočtu na příští rok počítá. Zvýšení daní obhajuje tvrzením, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení jejich spotřeby. Podle opozice ale jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Zejména opoziční poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, norma bude čelit i návrhu na zamítnutí.

Související

Alexandra Udženija

Udženija odstoupí z funkce starostky Prahy 2, nejpozději v červnu

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) nejpozději v červnu odstoupí z funkce v čele městské části. Důvodem je, že se letos v únoru stala náměstkyní primátora hlavního města. Udženija to oznámila na dnešním jednání zastupitelů Prahy 2. Ti dnes rovněž rozhodli, že s účinností od 7. března až do své rezignace bude ve funkci starostky jako tzv. neuvolněná, tedy nebude jejím hlavním zaměstnáním. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.
Hned ráno před začátkem pracovních povinností vzdala starostka Městské části Praha 2 Alexandra Udženija hold Janu Palachovi, od jehož smrti právě dnes uplynulo 53 let. Zapálila svíčku u Palachových rtů, které jsou ve vitríně u vchodu do její kanceláře na radnici. Návštěvy si mohou při pietě číst následující text. Rozhovor

Palachova pochodeň nikdy nezhasla. I díky němu žijeme přes třicet let v demokracii, říká starostka Udženija

Poprvé se zde nadechl, když přišel na svět, a přesně před 53 lety, i naposledy vydechl. Krátký životní osud Jana Palacha (20), který 19. ledna 1969 v 15:30 hodin zemřel v někdejším Borůvkově sanatoriu na následky upálení, jímž chtěl společnost vyburcovat z apatie po sovětské invazi v roce 1968, je úzce spjatý s Městskou částí Prahy 2. Její starostka Alexandra Udženija (ODS) považuje studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za hrdinu, jehož odkaz přesahuje hranice země a v roce 1989 pomohl jeho čin vybojovat svobodu. „Palachova pochodeň nikdy nezhasla, její plamínek byl v srdci a mysli téměř každého z nás. A i když neprobudila náš národ z letargie v roce 1969, podařilo se to o dvacet let později. I díky němu žijeme už více než třicet let v demokracii,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Alexandra Udženija.

Více souvisejících

Aleksandra Udženija rodičovský příspěvek Poslanecká sněmovna ODS

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy