ODS chce navýšit podporu pro živnostníky, lidovci žádají vládu o masivnější podporu ekonomiky

Opoziční ODS chce dnes formou pozměňovacího návrhu k předloze projednávané v Senátu prodloužit pomoc pro živnostníky postižené opatřeními proti epidemii koronaviru do konce června. Návrh počítá s postupným navyšováním denní částky z dubnových 500 korun na den, přes 700 korun na den v květnu po 900 korun na den v červnu.

Návrh představil před jednáním horní parlamentní komory předseda senátního klubu ODS Martin Červíček.

Návrh podle občanských demokratů reaguje na vládní plány na postupné rozvolňování omezení přijatých kvůli epidemii. Ty počítají s pozvolným otevíráním ekonomiky podle rizikovosti jednotlivých aktivit. Například kadeřnictví by tak měla být otevřena až mezi posledními na konci května. I když vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) počítá s dalšími kompenzacemi, dosavadní vládní opatření včetně podpory živnostníků jsou naprogramovaná ke konci dubna.

"Není přípustné, aby možnost čerpat kompenzační bonus byla pouze do konce dubna. Osoby samostatně výdělečně činné nepotřebují drobnou almužnu, ale skutečnou pomoc," uvedl Červíček. Vláda podle něj diskriminuje některé skupiny občanů prostřednictvím svých nařízení.

Podporu živnostníkům a dalším osobám samostatně výdělečně činným ve formě jednorázového příspěvku 25.000 korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem podepsal minulý týden prezident Miloš Zeman. O takzvaný kompenzační bonus bude možné požádat do konce června, finanční správa začala žádosti přijímat před velikonočními svátky.

Ministerstvo financí odhaduje, že státní pokladnu opatření vyjde až na 17,5 miliardy korun. Příspěvek 500 korun denně je určen především těm, koho ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru. Vyplácet se bude za období od 12. března do 30. dubna.

Lidovci žádají vládu o masivnější podporu lidem i firmám postiženým restrikcemi kvůli epidemii koronaviru, a to i za cenu zvýšení schodku státního rozpočtu. Rozsáhlejší okamžitá pomoc zabrání růstu výdajů v budoucnu kvůli zvýšené nezaměstnanosti, řekl dnes předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

"Pokud pomůžeme v těchto měsících, nebudeme to muset řešit v následujících letech politikou zaměstnanosti, což by nás stálo násobně víc," uvedl Jurečka na tiskové konferenci na internetu. Lidovci podle něj předloží novely zákonů, které umožní zvýšit ošetřovné na 80 procent vyměřovacího základu ze současných 60 procent, zajistí státní podporu i lidem pracujícím na dohodu nebo těm, kdo provozují živnost jen jako vedlejší pracovní činnost, a předloží návrh, aby stát hradil podnikatelům, jejichž provozovny svým nařízením uzavřel, až 70 procent nájemného.

Podobné návrhy lidovci předkládali, už když se projednávala ve Sněmovně vládní ekonomická opatření pro řešení následků epidemie koronaviru. Úpravy ale tehdy menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerovaný KSČM nepodpořil.

KDU-ČSL také bude chtít po vládě záruky toho, že současné programy podpory budou pokračovat i po 30. dubnu, protože podle vládního harmonogramu postupného návratu k běžnému životu bude řada podniků zavřená i po tomto datu. Chtějí i prodloužení kurzarbeitu, což je opatření, které má motivovat firmy, aby nepropouštěly zaměstnance.

Jurečka dnes také vyzval vládu k podpoře českého průmyslu, která by vedla k vytváření nových pracovních míst. "Chceme, aby vláda představila plán masivních investic do nových oborů, které mohou naši ekonomiku rychle a zásadně nastartovat," řekl. Jako příklad perspektivních oborů zmínil tuzemské firmy zaměřené na nanotechnologie.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

ODS živnostníci Martin Červíček Senát ČR Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 23 minutami

před 43 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy