ODS či TOP 09 nepodporují prodloužení nouzového stavu, KSČM ano

TOP 09 nepodpoří případný návrh na prodloužení nouzového stavu, nakloněn tomu není ani předseda ODS Petr Fiala. KSČM naopak s prodloužením nouzového stavu počítá. Další strany očekávají, s jakým zdůvodněním se případně na poslance vláda obrátí. Předsedové stran to dnes sdělili ČTK nebo to uvedli na sociálních sítích.

Prodloužení nouzového stavu i za 30. dubna, do kdy nyní platí, bude potřeba podle místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Nouzový stav v ČR platí od 12. března.

"Omezování svobod nehodláme dále akceptovat a už vůbec ne v situaci, kdy není jasné, co se musí stát, aby byl nouzový stav zrušen. Z modu, kdy každý říká něco jiného, jsme se totiž pořád nedostali," napsala na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministr Hamáček chce prodloužit nouzový stav. @TOP09cz tento návrh nepodpoří. Omezování svobod nehodláme dále akceptovat a už vůbec ne v situaci, kdy není jasné, co se musí stát, aby byl nouzový stav zrušen. Z módu, kdy každý říká něco jiného, jsme se totiž pořád nedostali.

— Markéta Adamová (@market_a) April 15, 2020

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz ČTK, zda by jeho strana žádost o prodloužení nouzového stavu podpořila, odpověděl, že KSČM s prodloužením počítá. "Záleží na nákazové situaci," dodal.

"Nepodporuji prodloužení nouzového stavu ve chvíli, kdy nám jednotliví ministři říkají, jak jsme krizi zvládli, a přistupuje se k uvolňování poměrů," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala. Vláda podle něj nouzový stav k ničemu nepotřebuje. "Neudává žádné důvody, proč ho chce prodlužovat. Koronavirovou krizi nepodceňujeme, ale vláda ji ani nemůže využívat ve svůj prospěch," uvedl. "V první chvíli, kdy to zdravotní situace dovolí, musíme lidem vrátit jejich svobody a rychle se vrátit k normálnímu životu," dodal.

Koronavirovou krizi nepodceňujme, ale vláda ji ani nemůže využívat ve svůj prospěch. V první chvíli, kdy to zdravotní situace dovolí, musíme lidem vrátit jejich svobody a rychle se vrátit k normálnímu životu.

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 15, 2020

Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan poznamenal, že vláda naplánovala uvolňování přijatých krizových opatření až do června, tedy daleko za nyní schválenou hranici nouzového stavu. "Ale my tentokrát už budeme chtít tvrdá data: procento promoření populace, prognózu vlády, jak se bude situace vyvíjet. Jinak nevidím důvod, proč zvedat ruku pro prodloužení nouzového stavu," napsal ČTK.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že až strana žádost obdrží, projedná ji na poslaneckém klubu. "Podstatné pro nás bude i odůvodnění," podotkl.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury musí o prodloužení nouzového stavu rozhodnout doporučení odborníků na základě epidemiologické situace. "A ne PR výstupy pana ministra Hamáčka, který navíc nepředložil žádnou relevantní analýzu stavu. SPD se bude příští týden na schůzi Sněmovny rozhodovat až na základě aktuálních doporučení odborníků," napsal Okamura ČTK.

Hamáček dnes po zasedání krizového štábu zopakoval, že nouzový stav bude podle jeho názoru nutné prodloužit. "Pokud bychom zrušili nouzový stav, nebylo by možné využívat mimořádná oprávnění a fungování vlády by bylo velmi obtížné," řekl. Znovu zdůraznil, že trvání nouzového stavu nebrání tomu, aby byla některá bezpečnostní opatření uvolňována. Nouzový stav podle něj značně usnadňuje objednávky ochranných pomůcek.

K prodloužení nouzového stavu vláda potřebuje souhlas Poslanecké sněmovny. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí řekl, že nutnost dalšího prodloužení nouzového stavu chce kabinet zvážit před jeho koncem, aby měla aktuální data o epidemii nového typu koronaviru. Do konce dubna ho vláda prodloužila minulý týden poté, co dostala souhlas poslanců.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Státu aktuálně umožňuje mimo jiné rychle nakupovat zdravotnické ochranné prostředky, protože se nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Markéta Pekarová Adamová Vojtěch Filip (KSČM) Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN) Tomio Okamura ODS top 09 Ivan Bartoš (Piráti) KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) Poslanecká sněmovna Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy