ODS hodlá jednat o koalici v Olomouckém kraji, o podporu SPD nestojí

Občanští demokraté v Olomouckém kraji vyloučili povolební spolupráci s SPD. O krajské koalici chtějí dál jednat se subjekty, které je osloví. Rozhodla o tom dnes v Olomouci regionální rada ODS. Výsledkem povolebních jednání by podle předsedy regionálního sdružení Michala Záchy měla být krajská koalice se silným mandátem.

ODS bude ve středu jednat se zástupci Pirátů a STAN, kteří ji hned po volbách nabídli koaliční spolupráci spolu se Spojenci - Koalicí pro Olomoucký kraj a dnes občanské demokraty opět oslovili. Jednat chce i hnutí ANO.

S ODS, která v krajských volbách v Olomouckém kraji skončila čtvrtá, chtějí vytvořit koalici Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. Měli by společně v 55členném zastupitelstvu 32 křesel. Obešli by tím vítězné hnutí ANO. Případná menšinová koalice s ANO by měla 25 hlasů a závisela by na podpoře dalších politických subjektů v zastupitelstvu, spekulovalo se o SPD.

"My jsme opravdu nikdy neuvažovali o spolupráci s SPD, a to v jakékoliv podobě. To znamená, že my vylučujeme spolupráci s SPD a od regionální rady jsme dostali mandát pokračovat dál v těchto jednáních s partnery, kteří nás osloví," uvedl Zácha.

"Pro nás je jasná priorita se při jednáních bavit o tom, aby kraj byl veden řádně a odpovědně. Musíme se samozřejmě také potkat na programových prioritách," dodal.

Lídr Pirátů a STAN Josef Suchánek dnes ČTK řekl, že jednání s ODS je naplánováno na středu. K jednacímu stolu usednou zástupci ODS a Pirátů a STAN, tedy zatím bez Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj. "Je to jejich (ODS) volba. Chtějí si to kolečko ještě udělat zvlášť. Počkáme, s čím přijdou," podotkl Suchánek.

Kontaktovat ODS chce ještě dnes lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Vyzveme je k dalšímu kolu jednání. Opatrně to (výsledek jednání regionální rady ODS) čtu jako malý pozitivní signál," řekl dnes ČTK Jurečka. 

Také ANO vyzvalo ODS k jednání. "Postavili si vyjednávací tým a já dám dohromady naše lidi. Jsme připraveni se sejít," řekl ČTK lídr a hejtman Ladislav Okleštěk, který zatím nekomentoval informaci, že ODS chce mít krajskou koalici se silným mandátem.

Krajské volby v Olomouckém kraji o víkendu vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné hnutí ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokracie se ale letos do krajského zastupitelstva nedostala.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Olomoucký kraj krajské a senátní volby 2020 Svoboda a přímá demokracie (SPD) Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy