ODS, KDU a TOP 09 budou na jihu Čech jednat o koalici bez hnutí ANO

Strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v jižních Čechách podepsaly dnes memorandum, že budou v dalším vyjednávání o budoucí koalici postupovat společně. Chtějí s dalšími subjekty vytvořit středopravou koalici bez hnutí ANO. ČTK to dnes řekli lídr ODS Martin Kuba a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Lídr ANO František Konečný ČTK v sms napsal, že záměr koalice bez ANO nebude komentovat, krajský předseda ANO Libor Moravec ČTK řekl, že postup ODS a lidovců respektuje.

"Podepsali jsme memorandum o společném postupu. Dohodli jsme se na tom, že budeme v dalších vyjednáváních o koalici postupovat společně. Cílem je vytvořit koalici s převahou středopravicových subjektů, bez hnutí ANO," řekl Kuba. S jakými stranami chtějí koalici dohodnout, neupřesnil. Dnes večer chce ještě ODS jednat s hnutím Jihočeši 2012 a s ČSSD.

Memorandum potvrdil Bartošek. Jak řekl, jednají s dalšími politickými subjekty. "Směřuje to k tomu, že když budeme úspěšní, vytvoříme koalici bez hnutí ANO," řekl Bartošek.

Moravec respektuje "společný postup a dílčí spojení" ODS s lidovci a TOP 09 o vyjednávání koalice. "Nemusí být (spojení) finální," řekl.

Další postup dnes zveřejní i Piráti. ČTK to řekl jejich volební manažer Luboš Kudláček. V neděli oznámili, že na jihu Čech dávají přednost koalici bez ANO a ODS, tedy bez dvou subjektů, které byly ve volbách Jihočeském kraji na prvním, respektive druhém místě. Šlo by o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy, dohromady by měla 31 mandátů z 55.

Volby v kraji vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty si zajistily po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společná kandidátní listina TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD se šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty.

Kraj teď vedla koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. ANO i ODS, které získaly v posledních volbách nejvíce hlasů, byly v opozici.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Jihočeský kraj ODS KDU - ČSL top 09

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy