ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily vlastní "anticovid tým", chtějí změnu v systému PES

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily společně tzv. anticovid tým, který bude po konzultacích s odborníky předkládat vlastní návrhy postupu při epidemii. Představitelé stran to dnes uvedli v Poslanecké sněmovně. Zároveň vznesli požadavky na kroky, které by podle nich měla vláda splnit, pokud chce dál využívat ke zvládání epidemie covidu-19 nouzový stav.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že podmínky nemůže vláda ignorovat, pokud bude žádat další prodloužení nouzového stavu. "My chceme, aby o nich s námi vláda jednala kvůli občanům a důvěře občanů," uvedl. Strany žádají například otevření malých obchodů a provozoven poskytovatelů služeb za stejných podmínek, za kterých fungují supermarkety.

Navrhují také zrušit zákaz nedělního prodeje či přehodnotit pravidlo o tom, že v obchodech smí být jen jeden zákazník na každých 15 metrů čtverečních plochy. ODS je pro co nejkratší trvání nouzového stavu po 20. listopadu. Lidovci a TOP 09 připouštějí čtrnáctidenní prodloužení. "Všichni jsme ale přesvědčeni, že to období má být krátké a vláda se má zodpovídat Sněmovně co nejdříve," uvedl Fiala.

? Jakékoliv další prodloužení nouzového stavu podpoříme pouze, pokud vláda bude všechna nová připravovaná opatření diskutovat s opozicí před jejich vyhlášením, řádně a srozumitelně je zdůvodní a vysvětlí. https://t.co/FEvTp7KX0N

— TOP 09 (@TOP09cz) November 19, 2020

Protiepidemický systém PES by pak podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 měl obsahovat vedle stupňů jedna až pět i režim pro úroveň nula. "Navíc stupně jedna až pět požadují nouzový stav, což považujeme za nešťastné," uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Alespoň první stupeň by se měl bez stavu nouze obejít, míní. "Nemůžeme si na nouzový stav zvyknout, jako by byl něco samozřejmého," dodala.

ODS budou v týmu zastupovat poslanci Bohuslav Svoboda, Martin Baxa a Martin Kupka, za lidovce budou členy senátor Lumír Kantor a poslanci Vít Kaňkovský a Marek Výborný. TOP 09 budou reprezentovat poslanci Vlastimil Válek a Dominik Feri a místopředseda strany Lukáš Otys. Se stanovisky, jak dál postupovat při zvládání epidemie, by měla skupina vystupovat zhruba jednou týdně.

Jako odborníci budou týmu pomáhat například Vladimír Komárek z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Michal Holub z infekční kliniky z Ústřední vojenské nemocnice. Další experti skupinu doplní například pro doporučení v ekonomické oblasti a ostatních odvětvích, dodala Adamová.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) KDU - ČSL Markéta Pekarová Adamová Bohuslav Svoboda Martin Kupka (ODS) top 09 Marek Výborný (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy