ODS loni získala na darech čtyřikrát více než o rok dříve

Občanští demokraté loni hospodařili s přebytkem šest milionů korun. Podle výroční zprávy o hospodaření strany, kterou musí do konce března odevzdat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, kvůli tomu, aby si vytvořili dostatečné rezervy před letošními sněmovními volbami.

Na činnost od státu dostali občanští demokraté 70,3 milionu korun, na členských poplatcích vybrali 6,4 milionu, což je srovnatelné se sumami za rok 2019. Zatímco ale předloni získala ODS od dárců 14 milionů, loni to byl víc než čtyřnásobek - 62,6 milionů korun.

"Rozdíl ve výši darů je dán typem voleb, které se v předmětném roce konaly. Zatímco volbám do Evropského parlamentu předchází menší kampaň a o křesla se v nich uchází méně kandidátů, v krajských volbách kandiduje násobně víc lidí, kteří se na regionálních kampaních podílejí nejen tvrdou prací, ale i finančně," řekl ČTK k nárůstu mluvčí ODS Václav Smolka.

Ke kladnému výsledku se ODS vrátila předloni po ztrátě z roku 2018 ve výši 13,9 milionu korun způsobené výdaji ve volební kampani před senátními a komunálními volbami.

Do příjmů strana za loňský rok započítala také peníze z nájmů ve výši 8,2 milionů a sedmimilionový příspěvek státu na činnost stranického institutu. Z výdajů činily nejvíc mzdy ve výši 36,7 milionů. Do senátních voleb vložila ODS 23,1 milionů korun, do kampaně před volbami do krajských zastupitelstev 55,2 milionu korun.

ODS má zhruba 14.000 členů. Podle zprávy zaměstnává 49 lidí, z toho 16 v pozicích analytiků a pracovníků PR. Na mzdy loni vynaložila o čtyři miliony víc než předloni. Má dva úvěry u FIO banky, a to 55,5 milionů splatných ke konci letošního roku a 46,3 milionů korun k polovině října roku 2024.

Předloni skončilo hospodaření ODS s přebytkem 11,6 milionu korun. V roce 2018 se ztrátou 13,9 milionu korun. Po třech letech s kladným hospodářským výsledkem tehdy stranu dostaly do záporných čísel výdaje na kampaň do senátních a komunálních voleb, které stály 99,2 milionu korun.

V roce 2017 hospodařila ODS s přebytkem 26,8 milionu korun.

Související

Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 
Sjezd ODS v Ostravě Prohlédněte si galerii

Sjezd ODS: Fiala obhájil post předsedy strany, Stanjura je prvním místopředsedou

Politolog Petr Fiala byl dnes zvolen do čela ODS již pošesté. Devětapadesátiletý premiér získal podporu 80 procent delegátů ostravského kongresu, aniž by měl protikandidáta. Považuje svůj mandát za silný a plánuje s ním příští rok obhájit pozici ODS v čele vládních stran během sněmovních voleb. 

Více souvisejících

ODS

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy