ODS nabízí Babišovi pomoc se zrušením superhrubé mzdy, TOP 09 upozornila na problém s důchody

Zrušením superhrubé mzdy a zavedením patnáctiprocentní daně z příjmů by rozpočet podle výpočtů ODS přišel o 55 miliard korun, lidé by je ale do ekonomiky vrátili. S prosazením opatření nabízejí občanští demokraté pomoc premiérovi Andreji Babišovi (ANO), sdělila dnes ČTK zástupkyně mluvčího strany Adéla Brandová. Podle odhadů ministerstva financí by výpadek v příjmech státu činil 90 miliard korun.

ODS v tiskové zprávě připomněla, že dva roky čeká ve Sněmovně na projednání novela občanských demokratů, která obsahově odpovídá Babišovu víkendovému návrhu na snížení daně z příjmů fyzických osob na 15 procent. Kabinet k němu dříve vydal nesouhlasné stanovisko. "Podepsal jsem smlouvu mezi mnou a Andrejem Babišem, že do konce tohoto roku společně dosáhneme zrušení superhrubé mzdy a smlouvu jsem odeslal premiérovi k podpisu a hlavně k naplnění," uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Vážený pane @AndrejBabis, v prosinci 2019 jsem Vám v @OtazkyVM navrhl, abychom podepsali smlouvu o zrušení superhrubé mzdy. Tehdy jste odmítl. Jelikož jsem zaregistroval Vaši změnu názoru, poslal jsem Vám dnes do @strakovka aktualizovaný návrh smlouvy o zrušení superhrubé mzdy. pic.twitter.com/ydAWizo011

— Petr Fiala (@P_Fiala) August 4, 2020

Nic podle něj nebrání tomu, aby Sněmovna na nejbližší schůzi projednala návrh ODS. Podle odhadů ODS by zrušení supehrubé mzdy znamenalo výpadek 55 miliard. "Ty ale nikde nezmizí, zůstanou lidem, kteří je opět pustí zpět do ekonomiky," uvedla Brandová. Občanští demokraté by dokázali zásadní část ve výši 46 miliard korun pokrýt jen úsporami, které loni navrhovali k letošnímu rozpočtu, dodala.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík ČTK napsal, že jeho strana snížení zdanění práce podporuje, ale je nutné řešit výpadek příjmů státu i samospráv. "Když jsme navrhovali zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka přibližně o 5000 korun, hlasovala celá vládní koalice proti s odkazem na rozpočtové dopady. Proto mě překvapuje, že nyní navrhují opatření s dopady násobně vyššími," dodal.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová varovala, že rozpočtový výpadek by se projevil na důchodovém účtu, což Babiš zamlčuje. Na zvýšení důchodů by podle ní mohl sehnat peníze jen zadlužením vnoučat dnešních penzistů, nebo zvýšením jiných daní. "TOP 09 prosadila zrušení superhrubé mzdy, které mělo byt účinné od ledna 2015. Ruku v ruce s tím ale byla zavedena i klíčová důchodová reforma. Andrej Babiš však prosadil znovuzavedení superhrubé mzdy a zrušení důchodové reformy ještě ve vládě (Bohuslava) Sobotky (ČSSD). Nyní přichází jen se zrušením superhrubé mzdy, ale důchodový systém za sedm let ve vládě nebyla koalice ANO a ČSSD schopná vyřešit, nebo se aspoň o návrh pokusit," dodala.

... https://t.co/V2tHNIkJ9m

— Markéta Adamová (@market_a) August 2, 2020

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) dlouhodobě prosazuje zrušení superhrubé mzdy a snižování daní, sdělil ČTK předseda hnutí Tomio Okamura. "Výpadek rozpočtu navrhujeme řešit zdaněním dosud nedaněných dividend nadnárodních korporací, zrušením financování politických neziskovek, předražených a zbytečných armádních akvizic, inkluze ve školství, ukončením zneužívání dávek nepřizpůsobivými a ponížením plateb solárním baronům," uvedl.

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová uvedla, že Babišovy plány by byly dobrou zprávou, pokud by ale současně vláda navrhla, jak výpadek peněz nahradí. Připomněla, že třetina z něj by dopadla na obce a kraje. "To by bylo pro ně při současném výpadku příjmů téměř likvidační," napsala ČTK.

Dodala, že kabinet navíc chystá zvýšení důchodů či zrušení daně z nabytí nemovitosti, ale nepřišel se systémovou reformou daní a důchodů a nemá chytrý plán investic ani úspor. "Jede z kopce proti zdi. Náraz bohužel pocítí i generace budoucí, které ponesou následky nezodpovědného jednání této vlády," míní. Babiš se podle Kovářové rozhodl koupit si další čtyři roky vlády od svých voličů z řad seniorů a zaměstnanců, ať to stojí, co to stojí.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 

Více souvisejících

mzdy / platy ODS Petr Fiala (ODS) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Česká pirátská strana Markéta Pekarová Adamová top 09 Tomio Okamura Andrej Babiš Vláda ČR důchody Věra Kovářová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy