ODS v čele s Fialou se dnes vrací do haly O2 universum na volební kongres

V pražské hale O2 universum začne dnes odpoledne volební kongres ODS. Premiér ODS Petr Fiala na něm bude v sobotu počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta.

Dnes Fiala, další členové vedení a ministři za ODS předstoupí před zhruba 600 delegátů s projevy. V sobotu dopoledne po bloku vystoupení hostů, mezi kterými budou předsedové vládních koaličních stran, začne volební část jednání.

Fiala na stejném místě obhájil mandát před dvěma lety s podporou 90 procent hlasů s ambicí dovést stranu po osmi letech v opozici do Strakovy akademie. Slib naplnil po říjnových sněmovních volbách, ve kterých v koalici Spolu s lidovci a TOP 09 občanští demokraté získali převahu nad hnutím ANO. Vládu, která má za sebou sto dnů hájení, Spolu utvořilo s koalicí Starostů a Pirátů.

Kongres původně plánovaný na polovinu ledna ODS odložila kvůli protikoronavirovým opatřením. Na rozdíl od původního termínu tentokrát covidová pravidla umožní sjezd s plnohodnotnou fyzickou účastí delegátů.

Při kongresu si občanští demokraté připomenou loňské 30. výročí vzniku strany. Ohlédnutí za historií ODS i jejími posledními roky přinese připravované video.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy