Odškodnění klientů H-Systemu? Babiš odmítl mimořádné opatření, chce změnu zákona

Odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu chce premiér Andrej Babiš (ANO) řešit nikoliv mimořádným opatřením vlády, ale změnou zákona. Uvedl to po dnešním jednání se zástupkyní části poškozených Hanou Kordovou Marvanovou. Na postupu se s právničkou "víceméně shodli", řekl.

Současná podoba zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí podle premiéra neumožňuje, aby poškozeným připadl areál v Rabyni, který stát zabavil odsouzenému zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi.

Babiš i Marvanová po schůzce zdůraznili, že jde o to, aby stát odškodnil oběti z peněz Smetky, nikoliv z peněz daňových poplatníků. "Vysvětlila jsem panu premiérovi, že nyní nastala zásadní situace v tom, že majetek odsouzeného pachatele byl zabrán ve prospěch státu. Čili stát tady teď získal nějaký majetek a z toho majetku by bylo možné odškodnit poškozené klienty, na kterých byl spáchán podvod," shrnula právnička.

"Ta záležitost se dá řešit tím, že navrhneme změnu zákona. Pokud by došlo ke ztržnění majetku areálu Rabyně ve prospěch státu, tak by to mělo být ve prospěch klientů, což podle dnešního zákona není možné," řekl poté novinářům premiér.

"Nejde o to, že bychom teď vzali peníze daňových poplatníků a ty lidi odškodnili. Dohodli jsme postup, jak se dostat k majetku, který byl v podstatě zcizen z konkurzní podstaty," vysvětlil Babiš. Vláda tedy nebude přijímat mimořádné opatření, jak premiérovi navrhovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). "Paní doktorka (Marvanová) to ani nepožadovala a já s ní souhlasím," podotkl premiér.

Změnu zákona chce Babiš prosadit formou přílepku k jinému právnímu předpisu. Označil to za rychlejší cestu než tvořit novelu přes ministerstvo spravedlnosti a vládu. "Musím se podívat, jaké zákony jsou otevřené v Poslanecké sněmovně - jestli je tam nějaký zákon, kde bychom to mohli společně načíst. Protože si myslím, že na tom bude politická shoda i od opozice. Hned, jak začne Sněmovna, tak se na to připravíme. Ale asi to bude poslanecká iniciativa," dodal.

Ministryně Benešová počátkem týdne uvedla, že nenašla právní prostředky, kterými by bylo možné odškodnění klientů H-Systemu vyřešit. Marvanová s tím nesouhlasí. Podle ní lze klienty odškodnit i podle stávajícího zákona. "Pokud paní ministryně zamítne mou žádost, samozřejmě podám opravný prostředek. Jsem připravena podat žalobu k soudu a hájit práva klientů až k Ústavnímu soudu. Jenom je problém, že to může trvat dalších 20 let, a toho se ti lidé nedožijí," poznamenala.

Právnička sice zastupuje jen zhruba šest desítek bývalých klientů H-Systemu ze sdružení Maják, dnes ale prohlásila, že jí jde o hájení zájmů všech poškozených. Zkritizovala "liknavý postup justice". "Exekutor protiprávně prodal zabraný majetek a nikdy za to nebyl postižen. Nezákonnou exekuci povolil Obvodní soud pro Prahu 1 a zase nikdo nenesl odpovědnost. Šest let trvalo, než státní zastupitelství tu věc začalo vyšetřovat," uvedla.

Babiš k tomu řekl, že zadá Benešové, aby se dotázala jednotlivých aktérů justice, proč k pochybením došlo. Právě selhání justice a státu podle něj kauzu H-Systemu odlišují od jiných případů kampeliček, bank či kuponové privatizace, v nichž lidé rovněž přišli o peníze.

H-System založil v roce 1993 podnikatel Petr Smetka. Firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Než na podzim 1997 zkrachovala, stihla dokončit jen 34 domů. Nejméně 1095 klientů tak přišlo celkově o více než 980 milionů korun, justice označila za poškozené zhruba 350 z nich. Smetka si za podvod odpykal 12 let ve vězení, v roce 2016 se dostal na svobodu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš H-System Hana Marvanová zákony Petr Smetka

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy