Odvolání dozorčí komise Rady ČT bylo nezákonné, tvrdí senátní komise. Kauza míří k poslancům

Způsob odvolání dozorčí komise Rady České televize nebyl podle stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky v souladu se zákonem. Chce, aby se věcí zabýval volební výbor Poslanecké sněmovny. Senátor David Smoljak (STAN) ČTK řekl, že stálá komise dnes ráno vyslechla dvě právní analýzy. Na jejich základě přijala usnesení, podle něhož způsob odvolání dozorčí komise Radou ČT nebyl v souladu se zákonem o České televizi, a to zejména pokud jde o transparentnost.

"Rozhodování Rady ČT v případě odvolání dozorčí komise, i v případě dalších rozhodnutí, je dlouhodobě zatíženo vadou spočívající v nedostatku transparentnosti. A to především v oblasti řádného odůvodňování jejích rozhodnutí. Přitom transparentnost je nezbytnou podmínkou pro naplnění práva veřejnosti na kontrolu činnosti ČT jako média veřejné služby," uvedl Smoljak.

Stálá komise Senátu se proto obrací na volební výbor Poslanecké sněmovny se žádostí, aby se na nejbližší schůzi pochybeními ze strany Rady ČT zabýval, dodal Smoljak. Sněmovní výbor je podle něj jediným orgánem, který se dlouhodobým porušováním zákona o ČT může zabývat. Ve čtvrtek by se mělo podle Smoljaka k věci vyjádřit i plénum horní parlamentní komory.

Rada ČT dozorčí komisi odvolala minulý týden. Podle místopředsedy rady Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Novou dozorčí komisi by mohla volit už příští týden. Většina radních byla podle Matochy s prací komise dlouhodobě nespokojena, což dávali komisi opakovaně najevo. "Radní nesou odpovědnost za svá rozhodnutí a dozorčí komise jim má poskytovat odborná právní a ekonomická stanoviska a podklady pro rozhodování. Protože většina členů Rady ČT svým poradcům nevěřila, tak se rozhodla je vyměnit a naprostou většinou deseti hlasů ze 13 přítomných stávající DK odvolala," uvedl Matocha na svém facebookovém profilu. Další radní Hana Lipovská na stejné sociální síti uvedla, že odvolání komise nepřišlo jako blesk z čistého nebe, ale schylovalo se k němu podle ní bezmála rok. Komise podle ní pracovala laxně, odmítavě a pasivně a bylo nezbytné ji odvolat.

Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Lipovská věří, že na mimořádném jednání Rady ČT se podaří s managementem televize shodnout na dalším postupu v této věci.

Postup rady vyvolal minulý týden kritické komentáře na sociálních sítích. V úterý odpoledne se před budovou ČT sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovaly proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím! s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii.

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce. Důvodem je minulé jednání rady, kdy odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání, o jehož návrhu se dozvěděl na poslední chvíli, měl jiný názor než většina členů rady. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Oznámili to na dnešním mimořádném zasedání.

Kühn byl předsedou od letošního června. Na dnešním jednání uvedl, že z pozice předsedy cítí slabý mandát. "V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentovat její názor," uvedl Kühn. Dodal, že rada zcela jistě rychle najde nového předsedu a on zůstává řadovým aktivním radním.

Dědičovi končí mandát v radě v březnu příštího roku a řekl, že už nebude znovu kandidovat. "Rada potřebuje stabilizaci, energii a shodu v zásadních věcech," uvedl. Dodal, že se cítí prací v radě, ve které se v posledním roce podílel na většině programových bodů, vyčerpaný. Jako další důvod zmínil i situaci z minulého týdne, kdy nebyl informován o odvolání dozorčí komise. Jako důležité zmínil zvolit příští týden novou dozorčí komisi.

Související

Senát ČR

Do Rady ČT byli v prvním kole zvoleni Fištejn, Denčevová a Procházková

Ve prvním kole tajných voleb Senát zvolil tři ze šesti členů Rady České televize. Z 46 kandidátů získali nadpoloviční většinu hlasů publicista Jefim Fištejn, rozhlasová moderátorka Ivana Chmel Denčevová a šéfredaktorka magazínu EDUzín a bývalá editorka Portálu ČT24 Barbora Procházková. 
Senát ČR

Senátoři se zapojí do volby rad ČT a ČRo, Pavel podepsal zákon

Třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely formoval Hrad.

Více souvisejících

Rada České televize Senát ČR Česká televize David Smoljak Svoboda médií Hana Lipovská (ekonomka)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy