Odvolání ministra Petříčka má uvnitř ČSSD zastánce i kritiky

Někteří regionální politici ČSSD kritizují odvolání spolustraníka Tomáše Petříčka z funkce ministra zahraničí těsně po sjezdu strany. Míní, že jde o vyřizování účtů. Petříček na sněmu neuspěl jako kandidát na předsedu strany, šéfem zůstal Jan Hamáček. Podle nového místopředsedy strany Jiřího Běhounka a některých dalších krajských zástupců sociální demokracie měl Petříček odstoupit sám.

Ministerstvo zahraničí by měl místo Petříčka převzít dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek a na jeho místo přijít starosta Náchoda Jan Birke.

"Kdyby měl Petříček trochu sebereflexe, tak odstoupil sám. Říkat, že to nestojí za nic a přitom tam být, tomu nerozumím," řekl nový místopředseda ČSSD a bývalý hejtman Vysočiny Běhounek.

Pozastavil se nad tím, proč s tvrdou kritikou vlády nepřišel Petříček dřív, když je ve vládě tři a půl roku. Volební výsledky ČSSD v Praze jsou podle Běhounka dlouhodobě špatné. "A jestli chce pan předseda udělat nějaký výsledek a chce dostat sociální demokracii do Sněmovny, tak ho pořád nemůže někdo ostřelovat a házet mu klacky pod nohy," řekl Běhounek. Zaorálka označil za zkušeného v zahraniční politice. "Pokud bude Zaorálek ministrem, určitě to zvládne. Určitě nás nevrhne do náručí Číny a Ruska," dodal Běhounek.

Robin Povšík, předseda středočeské ČSSD, která je Hamáčkovou domovskou organizací, míní, že Petříček odpuzuje voliče, na které cílí nové vedení ČSSD. "Ta výměna je zcela logická, rozhodně nejde o žádný dar Miloši Zemanovi, Miloš Zeman usiloval dva roky o výměnu Tomáše Petříčka. Tohle je úplně suverénní rozhodnutí předsedy sociální demokracie, kterému to dali dost důrazně najevo delegáti sjezdu, respektive zástupci jednotlivých krajů, kteří dlouhodobě vyjadřovali nespokojenost s politikou Tomáše Petříčka," řekl ČTK Povšík.

Naopak jako krok špatným směrem hodnotí Petříčkovo odvolání předseda ústecké krajské organizace ČSSD Radek Scherfer. "Působí to na mě dojmem vyřizování účtů s protikandidátem, který vyjádřil odlišný názor na vedení strany. A bohužel podobně to působí i na členskou základnu. Byly mi kladeny po sjezdu otázky a výsledek je takový, že panuje absolutní deziluze," uvedl Scherfer. "Delegáti si demokraticky vybrali cestu, která může vést k zániku sociální demokracie. Z členské základny zaznívají obavy z toho, že to je začátek řízeného konce sociální demokracie," dodal. Ústecká ČSSD byla po posledních parlamentních volbách proti spolupráci strany s hnutím ANO.

Podle Radko Martínka, který za ČSSD zastával funkce ministra pro místní rozvoj, hejtmana Pardubického kraje a senátora, sice Petříček neměl být ministrem a na předsedu strany se nehodil, jeho odvolání těsně po sjezdu ale považuje za "otřesné". "Odpovídá to ale tomu, co se v sociální demokracii momentálně děje. To není odvolání za neschopnost, ale za to, že se odvážil mít svůj názor. To přitom bylo v ČSSD vždy největší hodnotou, že si za svým názorem můžete stát," řekl ČTK. Podle něj se po volbách ČSSD stane neparlamentní stranou. "Nešťastná sociální demokracie," povzdechl si Martínek.

Výhrady k Petříčkovu odvolání má i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. "Je to zodpovědnost pana vicepremiéra. V podstatě tím dává zcela jasně najevo, že se obklopí pouze lidmi, kteří s ním souhlasí. Nevím, jestli to na těch pár měsíců má smysl, myslím, že to jsou zbytečné tanečky," řekl ČTK Netolický. Budoucího ministra zahraničí Zaorálka a ministra kultury Birkeho považuje za dobré kandidáty. "Možná je to opojení vítězstvím na sjezdu. Osobně si myslím, že k vítězům patří velkorysost," dodal Netolický.

Bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) označil odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka za neobhajitelné a zbytečné. Dosavadní práci ministra vnímá kladně. "V zahraničí je respektovaným ministrem, který pro naši zemi mnoho vykonal, z tohoto důvodu považuji uvažovanou výměnu Tomáše Petříčka jako ministra zahraničí za zbytečnou. Zároveň půl roku před volbami je tento krok velmi obtížně odůvodnitelný. Osobně si myslím, že pro odvolání ministra Petříčka nejsou obhajitelné důvody. Nebyl jsem delegát sjezdu, vize Tomáše Petříčka jsou mi blízké a podporoval jsem jeho kroky k restartu ČSSD," uvedl pro ČTK Štěpán.

Senátor a starosta Bohumína na Karvinsku Petr Vícha řekl, že to je katastrofa a pro stranu poslední hřebík do rakve. "Malost pana Hamáčka, nevím, jak to jinak nazvat. Vždycky velikost se pozná podle toho, že se obklopíte lidmi, kteří vám i něco kritického řeknou. Jestli ho vyměňuje jenom za to, že si dovolil proti němu kandidovat, tak to je strašné. My už jsme teď pod hranicí volitelnosti, takže to je jenom takový poslední hřebíček do rakve," řekl Vícha.

Jihomoravský předseda ČSSD a neúspěšný kandidát na místopředsedu strany Břetislav Štefan ČTK napsal, že Petříček podporoval diplomacii prozápadním a prounijním směrem. "Resort zvládl velmi dobře. Kroky pana předsedy Hamáčka není potřeba komentovat. Je to v souladu s tím, čeho jsme svědky v celé vládě Andreje Babiše. Zbytečné, nesrozumitelné gesto na pozadí nezvládnuté osobní animozity," uvedl Štefan. Podle něj se Hamáček pevně opřel o konzervativní křídlo strany, které obrací naděje k minulosti. "A tam nemá Tomáš (Petříček) místo," dodal Štefan.

Náměstka pardubického primátora Jakuba Rychteckého výměna ministra zahraničí nepřekvapila. Podle něj se Petříček při kandidatuře na předsedu strany tvrdě vyjadřoval vůči vládě, v níž sedí.

"Divím se, že mu nevadí v ní setrvávat, když to považuje sám za chybu. Na jeho místě bych rezignoval," uvedl pro ČTK. Sám byl silným odpůrcem vstupu ČSSD do vlády.

Předseda ČSSD v Moravskoslezském kraji Tomáš Hanzel řekl, že je po sjezdu a záležitost je plně v kompetenci sociální demokracie. Stejně tak krajská zastupitelka Zlínského kraje Alena Gajdůšková považuje avizovanou výměnu ministra za výsostnou Hamáčkovu kompetenci, podobně jako předseda krajské organizace v Libereckém kraji Jan Mečl. Liberecká organizace byla jednou z těch, které podporovaly Hamáčkovo znovuzvolení.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček jiří běhounek Robin Povšík Jiří Štěpán (hejtman)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

Pomoc Západu při vyšetřování útoku nechceme, podporoval by svou teorii, tvrdí Lavrov

Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy. Uvedl to šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a odsoudil "dvojí metr."

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy