Okamura jednal se Zemanem mimo jiné o volebním zákoně

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura dnes s prezidentem Milošem Zemanem jednali o možných podobách volebního zákona. Okamura po jednání novinářům řekl, že se shodli na tom, že verdikt Ústavního soudu o zrušení části předpisu byl účelový. S prezidentem hovořili i o pandemickém zákonu, Zemana podle Okamury zajímalo i téma zajištění objektivity České televize (ČT).

Ústavní soud před dvěma týdny zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Okamura řekl, že se dnes se Zemanem shodl na tom, že verdikt byl účelový. "Po vyhlášení voleb předseda soudu Pavel Rychetský narušil volební kampaň tím, že podle mého názoru zásadně pomohl některým politickým stranám," uvedl.

Zrušení aditivní klauzule pro koalice stran podle Okamury nahrálo trojkoalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která už nemusí získat nejméně 15 procent hlasů, ale také umožní ČSSD se spojit například se Zelenými.

Strany, které o nové podobě zákona jednají, se podle Okamury shodují, že vyšší požadavek pro koalice pro vstup do Sněmovny by měl být zachován. Hovoří se podle něj o variantách sedmi a devíti procent pro dvojkoalice, respektive trojkoalice, ale dokonce i o variantě 9,5 a 14 procent. U otázky počtu volebních krajů je SPD ochotná přistoupit na více variant včetně zachování dosavadních 14, dodal.

Politické strany ve Sněmovně čeká dnes večer další jednání o opatřeních covidu-19 a pandemickém zákonu. Okamura řekl, že v současné podobě je pro SPD nepřijatelný. "Je to jen překlopení nouzového stavu v bleděmodrém," uvedl. Hnutí požaduje, aby vládní opatření musela každých 14 dní potvrzovat Sněmovna, srozumitelná vysvětlení opatření, ale i to, aby každé rozhodnutí muselo provázet kvalitnější odůvodnění.

Se Zemanem hovořili i o České televizi. "Tématem byl společný zájem na zajištění objektivity ČT. Pana prezidenta to velice zajímalo. Shodli jsme se na tom, že je potřeba dbát na to, aby bylo zajištěno dodržování zákona, který káže objektivitu," konstatoval Okamura.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 12 minutami

před 22 minutami

před 42 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 55 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy