Okamura poslal maďarskému velvyslanci omluvu za výroky Adamové

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura dnes poslal maďarskému velvyslanci dopis s omluvou za výroky šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) o Maďarsku. ČTK o tom informovala mluvčí SPD Barbora Šťastná.

Adamová předminulý víkend na facebooku napsala, že Češi už ve volbách vyhnali svého premiéra Andreje Babiše (ANO) a pevně doufá, že se to povede i Maďarům. Vyvolala tak kritiku sněmovní opozice, SPD v dolní komoře neúspěšně prosazovala, aby poslanci výrok projednali. Vyjádření předsedkyně Sněmovny ČTK zjišťuje.

Dopis maďarskému velvyslanci podepsala vedle Okamury většina zákonodárců zvolených za SPD, ale také poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec, sdělila ČTK Šťastná. Signatáři dopisu označili vyjádření šéfky Sněmovny za nepřátelské výroky.

Adamová ve svém příspěvku maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi vyčetla například to, že neváhá navazovat na úkor svých spojenců pochybné svazky se zeměmi, jako jsou Rusko a Čína. "Pro ČR je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu - stejně jako my," napsala. Později na twitteru doplnila, že Orbán de facto podpořil střelbu do občanů Kazachstánu.

Viktor Orbán dnes de facto podpořil střelbu do občanů Kazachstánu a příjezd ruské armády.Maďarsko se nerovná Viktor Orbán, žije tam mnoho občanů, kteří s podobnými výroky mají problém a ty podporuji a vždy podporovat budu.

— Markéta Pekarová Adamová (@market_a) January 10, 2022

Prezident Miloš Zeman označil výrok jako "naprosto nekvalifikovaný". Adamová podle něj poškodila vztahy s Maďarskem a hrubě se vměšuje do vnitřních záležitostí maďarského státu. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že vyjádření hrubě znevažuje funkci předsedy dolní komory. "Možná se paní Pekarová Adamová zavděčila svým fanouškům, ale naši zemi a naše vztahy s přáteli bezprecedentně poškozuje," uvedl. SPD vyjádření odmítla jako nepřátelské, hloupé a arogantní.

Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci na vyjádření šéfky Sněmovny před týdnem uvedl, že za zahraniční politiku je zodpovědná vláda. "Já se budu jako předseda vlády snažit o to, abychom koordinovali postoje jednotlivých ústavních činitelů," řekl.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy