Okamura: Vláda Petra Fialy by měla odstoupit a měly by se konat nové volby

Nynější pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) by měla odstoupit a měly by se konat nové volby. Prohlásil to předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura na dnešní schůzi Sněmovny, kterou vyvolala sněmovní opozice k hlasování o nedůvěře vládě. Okamura se tak svou kritikou přidal k předsedovi ANO Andreji Babišovi, který vystoupil již v úvodu schůze. Sněmovna jedná již více než tři hodiny, Okamura je po Babišovi a premiéru Fialovi třetím řečníkem v pořadí.

Do debaty se přitom po 16:30 hlásilo 37 poslanců. Nejprve mají podle dohody vystoupit řečníci s přednostním právem. Není tak jasné, kdy se poslanci dostanou k hlasování.

"Takhle vláda už stihla napáchat tolik zla, že by měla odstoupit a měly by se konat nové volby," prohlásil Okamura. Kabinet je podle něho samozvanou elitou, která si dělá, co chce, ale na "občany kašle". Okamura také označil za chybu, že opoziční hnutí ANO slíbilo nevyvolat během českého předsednictví hlasování o nedůvěře. Nemá to podle něj logiku. Nikoho podle Okamury nezajímá, že Česko předsedá EU. Fialova vláda je podle něho mistrem v podléhání Bruselu a Berlínu, ani to jí však někdy nestačí.

Lidé podle Okamury oprávněně nazývají kabinet ukrajinskou vládou, Fialu ukrajinským premiérem a růst cen Fialovou drahotou. Lidé od státu podle lídra SPD nedostali skoro žádnou pomoc ohledně energetické krize. "Jsou málo ukrajinští?," ptal se, když poukazoval na peněžité dávky pro migranty z Ukrajiny.

"Premiér Petr Fiala prostě není lídr, ani osobnost, nemá respekt občanů a nemá dokonce respekt ani jako předseda vlastní strany,“ tvrdil Okamura. Ministerský předseda podle něho "jen vysílá signály, které nikdo nepřijímá".

Společné evropské řešení energetické krize, které preferuje česká vláda, označil šéf SPD za blouznění mimo realitu, které nepomůže českým spotřebitelům. Důvodem je podle něj mimo jiné to, že jednotlivé státy mají svojí vlastní energetickou strategii. Cesta k levnějším energiím spočívá podle Okamury v zajištění levných zdrojů ropy a plynu a zajištění státního dohledu nad cenami elektřiny. Vláda ale podle něho neřeší energetickou drahotu úmyslně, protože na ní "těžce paratizuje". Ze státního rozpočtu pak štědře dotuje americký zbrojní průmysl nebo Ukrajinu na úkor českých občanů a firem, uvedl Okamura.

Lídr SPD se ve vystoupení také opřel do vládního hnutí STAN, které je podle něho napojené na organizovaný zločin a jeho skutečným šéfem je Michal Redl stíhaný spolu s dalšími lidmi v pražské korupční kauze Dozimetr. Okamura v tomto ohledu zaútočil i na TOP 09, KDU-ČSL a na Piráty, zejména pirátského pražského primátora Zdeňka Hřiba. "Vláda nasbírala za tři čtvrti roku tolik skandálů, nadělala tolik zla, že by to stačilo na desítky pádů vlády," prohlásil předseda SPD. Nadcházející komunální a senátní volby budou podle něho referendem o kabinetu.

Opozice pokračuje v kritice vlády, podle Schillerové reaguje pozdě

Kritikou současné pětikoaliční vlády Petra Fialy (ODS) z opozičních lavic, ale i její obhajobou ze strany ministrů pokračuje dnešní jednání Sněmovny nad opozičním návrhem na vyjádřením nedůvěry vládě. Bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová kritizovala vládu hlavně za to, že se svými opatřeními přichází pozdě. Vláda podle ní nekomunikuje například s podnikateli a proti současnému růstu cen nedělá nic. Podle předsedy poslanců SPD Radima Fialy je situace alarmující zvlášť v energetice a vláda v pomoci podle něho nic neudělala.

Sněmovna jedná už od 13:00, tedy už osmou hodinu. Na základě dohody poslaneckých klubů poslanci rozhodli, že budou moci jednat i přes půlnoc. Není jasné, kdy se dostanou k hlasování, možná budou hlasovat až v pátek.

"Ta situace je opravdu velmi vážná, a to říkám velmi mírně," prohlásila Schillerová. Vláda podle ní se stříkací pistolkou vždy s ohromným zpožděním hasí velký požár. Řekla, že opatření vlády pravidelně přicházejí o několik měsíců později, než je nabízí stínová vláda hnutí ANO. "V oblasti veřejných financí dám této vládě čistou pětku," konstatovala po kritice vládního hospodaření. Programové prohlášení vlády je podle ní zbytečný dokument, ze kterého vláda neplní naprosto nic. Na to, že s nimi například ministerstvo průmyslu nemluví, si podle ní stěžují zástupci podnikatelských svazů.

"Na paritu kupní síly máme nejdražší energie v Evropě. To je výsledek vaší práce," řekl na adresu kabinetu Fiala. Společná evropská řešení v této věci podle něho neexistují, jde jen o alibismus vlády. Fiala míní, že energetická krize začala už před válkou na Ukrajině spuštěním plánu EU na snížení emisí skleníkových plynů. "Viníkem je Evropská unie, Evropská komise," soudí. Následně Fiala zopakoval návrhy řešení vysokých cen energií, jak je nabízí SPD.

Ke kauze bývalého šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka Schillerová řekla, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) destabilizoval klíčovou tajnou službu a tím ohrozil bezpečnost státu. Civilní rozvědku vláda zdiskreditovala nejen v očích veřejnosti, ale i zahraničních partnerů, a i to je důvod k rezignaci, uvedla. "Považuji to za neskutečné selhání," řekla. Ptala se, jak je možné, že bezpečnostní prověřování Mlejnka neobjevilo to, co novináři odhalili během jednoho měsíce. Mlejnek rezignoval z pozice Úřadu pro zahraniční styky a informace ve středu zhruba po měsíci a půl od jmenování. Důvodem byly informace o jeho kontaktech s lobbistou Michalem Redlem stíhaným v kauze Dozimetr, v níž čelí obvinění například také někdejší náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček.

Předseda frakce SPD označil hnutí STAN za lobbistickou organizaci a za něco na způsob klanu parazitujícího na veřejných zakázkách a penězích, který řídil Redl. Premiér Fiala k tomu mlčí a ponechává "formálního předsedu" hnutí Rakušana ministrem vnitra, uvedl.

Ke kritice vlády se přidal i někdejší vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). "Průmyslníci rezignují, energetici si drží hlavu v dlaních a situace je kritická," řekl. Problém už je podle něho i u veřejných institucí a hejtmanům, kteří volají po regulaci cen elektřiny a plynu, "hoří koudel za zadkem". Havlíček řekl, že kabinetu nevyčítá to, že nezastropovala ceny energií, ale to, že k tomu nemá žádný plán.

"Vy pořád hledáte viníka, vy se pořád díváte do minulosti, vy furt brečíte. Místo abyste řešili budoucnost, stále řešíte minulost, té se nikdo nenají," prohlásil. "Důvod, proč chceme vyjádřit nedůvěru, je jasný: ekonomické výsledky máte žalostné, rodiny jdou do chudoby," řekl. "Jedeme z kopce, je to volný pád a všichni se na to díváte," prohlásil současný místopředseda Sněmovny Havlíček.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 7 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy