Ombudsman Křeček nevylučuje personální změny, se svou zástupkyní si rozdělil agendu

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček si dnes se svojí zástupkyní Monikou Šimůnkovou předběžně rozdělil agendu. Křeček si nechá svoji původní stížnostní, kterou měl na starosti jako zástupce, Šimůnková si vezme lidsko-právní, které se věnovala bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Křeček dnes úřad ombudsmana v Brně převzal.

Šimůnková se bude věnovat lidsko-právní agendě jako například monitoringu úmluvy o právech zdravotně postižených lidí či agendě lidí omezených na svobodě. Křeček si převezme agendu stížnostní, třeba stavebnictví či pozemkové právo. Jde o oblasti, které měl na starosti ve své předchozí funkci zástupce ombudsmana. Rozpory podle obou zatím panují ohledně agendy diskriminace, kterou by si Šimůnková také chtěla převzít, podle Křečka ale o tom ještě budou diskutovat.

"Rozdílné názory mezi ochráncem a jeho zástupcem, to není nic nového, vždycky to tady bylo. Ale jde o to, aby to nepřerostlo v degradování smyslu instituce," uvedl Křeček.

Křeček nevyloučil, že v úřadu budou nějaké personální změny. "Personální změny jsou nezbytné. Pokud přijde nový šéf do úřadu, tak vždycky nějaké změny jsou, ale nic zásadního v tuto chvíli nechystáme," řekl na dotaz ČTK Křeček. Už dříve uvedl, že zváží převedení části právníků na jinou agendu. Dnes k tomu řekl, že se musí uvážit, zda se dotyční lidé opravdu zabývají tím, co úřadu ombudsmana náleží.

V kanceláři ombudsmana Křečka přivítala Anna Šabatová, jejich setkání bylo jen krátké. Potřásli si rukou a Křeček Šabatové poděkoval za její práci ve funkci ochránce práv.

Jednaosmdesátiletého Křečka minulý týden zvolila ombudsmanem Poslanecká sněmovna, tento týden ve středu skládal slib. Dnes se ujímal funkce. Před budovou na něj čekali odpůrci i příznivci, odpůrci mu bránili vejít do budovy. Sedm lidí policie zajistila.

Související

Stanislav Křeček

Policisté mohli podle Křečka situaci na Babišově mítinku řešit profesionálněji

Policisté při zákroku proti školákovi v Borovanech na Českobudějovicku na loňském mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše mohli situaci řešit profesionálněji, míní ombudsman Stanislav Křeček. Navíc shledal pochybení policistů při výzvách k prokázání totožnosti. Vyplývá to ze zprávy z šetření veřejného ochránce práv ve věci, zveřejněné na jeho webu.

Více souvisejících

Stanislav Křeček ombudsman Monika Šimůnková (Vládní zmocněnkyně pro lidská práva) Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy