Ondráček se tvrdě vysmál Dienstbierovi: Bojí se zbraní? Jen vyhrožuje směrnicemi EU

Senát se v úterý zabýval novelou Listiny základních práv a svobod. Část senátorů chystá ústavní zakotvení práva bránit se zbraní. Proti vystupuje například sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier. Jeho slovům se naopak vysmál komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Listina by podle návrhu měla být doplněna o „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní za podmínek stanovených zákonem". Podle předkladatelů je cílem povýšit na ústavní úroveň právo na obranu života za splnění dosavadních podmínek nutné obrany a krajní nouze.

Jenže například předseda senátní ústavní komise Jiří Dienstbier varuje, že tato změna by byla nesystémová, nepotřebná a potenciálně škodlivá. Za zbytečnou pokládá i chystanou novelu, neboť stávající znění listiny je prý dostatečné. Navíc se bojí přílišného rozšíření zbraní mezi lidmi, které by podle něj zhoršilo bezpečnost.

Snaha o úpravu ústavy reaguje na novou směrnici Evropské unie, která výrazně zpřísňuje pravidla pro držení zbraní. „Právo na zbraň není základní lidské právo,“ zdůraznil v České televizi Dienstbier. Zdůraznil, že v žádné mezinárodní úmluvě týkající se lidských práv není uvedeno, že člověk by měl právo na zbraň. Dodal, že on sám se lidmi se zbraní cítí ohrožen. Varoval také, že EU stejně bude moci prosadit přísná pravidla pro držení zbraní a zastánci zbraní s tím nic neudělají. 

Jeho slovům se drsně vysmál poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. „Tak senátor Dienstbier se bojí lidi, kteří mají zbraně. Proč asi? A to jeho vyhrožování směrnicemi EU je také super čtení,“ nešetří senátora Ondráček.

Senátní verze prý není dokonalá, přesto ji bude podle svých slov podporovat. „Škoda, že senát odmítl poslanecký návrh ústavního zákona o bezpečnosti, který byl komplexnější. Tehdy však rozhodovalo politikařekní nad obsahem,“ zlobí se komunista.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. Zdeněk Ondráček zbraně Senát ČR

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy