Opozice bude o postoji k nouzovému stavu ještě jednat

Podpora Poslanecké sněmovny pro další vládní žádost o prodloužení nouzového stavu kvůli pokračující epidemii koronaviru zatím není jasná. SPD opakovanou žádost kabinetu nepodpoří, další opoziční strany čekají s rozhodnutím na jednání v tomto týdnu i další vývoj epidemie. Za předčasnou označil otázku předseda komunistů Vojtěch Filip, jehož strana menšinový kabinet toleruje.

Nouzový stav platí v Česku od října minulého roku. Pokud Sněmovna nebude souhlasit s jeho prodloužením, skončí 28. března. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) kabinet případně o prodloužení nouzového stavu požádá až po víkendu.

Opoziční koalice Piráti/STAN očekávají, že jim ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vysvětlí důvody žádosti, plán dalšího postupu, funkčnost platných opatření a výhled pro ukončení nouzového stavu, tedy situace, kdy bude možné využít nově schválený pandemický zákon. Pak se rozhodnou, zda je nouzový stav stále nutný.

"Snažíme se s vládou jednat a prosazovat maximum opatření ve prospěch zvládnutí epidemie. A děláme maximum pro to, aby nouzový stav nebyl potřeba. V půlce týdne se opět potkáme spolu se STAN s ministrem Blatným, abychom s ním diskutovali vývoj epidemie, plán na příští týdny, funkčnost platných opatření a hlavně výhled, kdy bychom se mohli nouzového stavu zbavit a konečně využít schválený pandemický zákon," řekl ČTK předseda Pirátů Ivan Bartoš. S ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) chce řešit testování ve firmách a podle Pirátů nevhodné nastavení kompenzací.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana je klíčové pomoct lidem a zasažené ekonomice co nejrychleji z epidemické krize. "Po vládě už delší dobu požadujeme, aby představila plán, jak hodlá v následujících týdnech postupovat, vyhodnotila dopad současných opatření, podložila jejich efekt skutečnými daty a případně zdůvodnila potřebu jejich prodloužení. Prosazujeme rozšíření testovacích kapacit, motivaci firem zajistit kvalitní a spolehlivé testy, dopracovat nefunkční očkovací strategii a co nejdříve zajistit dostatek ověřených vakcín i jejich distribuci," uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala bude o dalším postupu jednat s kolegy z koalice Spolu - TOP 09 a KDU-ČSL, s poslaneckým klubem či hejtmany. "Počkejme, jak budou po třech týdnech vládního lockdownu vypadat čísla, a také bude důležité, s jakým návrhem dalších kroků vláda přijde. Klíčové je, zda má vláda nějaký plán, co bude dál," sdělil Fiala ČTK. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky bude záležet na vývoji situace a příštích dnech.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury plošné zákazy nejsou cesta a takzvaný lockdown není řešení krize. "Takže stejně jako dosud nepodpoříme prodloužení nouzového stavu," uvedl.

Vláda se nad návrhem dalších úprav protiepidemických opatření proti covidu po 21. březnu znovu sejde ve čtvrtek. Blatný nebude doporučovat zrušení zákazu pohybu mezi okresy, možné je podle něho uvolnění volnočasových aktivit z katastru obce na celý okres. O tom, že bude také potřeba znovu požádat o prodloužení nouzového stavu, mluvil na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády.

Babiš novinářům při návštěvě Rakouska řekl, že nouzový stav pravděpodobně neprojedná vláda ve čtvrtek, ale až po víkendu. "Předpokládám, že pokud ministerstvo zdravotnictví usoudí, že je potřeba, tak ministr požádá o tento bod na vládě," uvedl. Jednat s opozicí by měl Blatný ve středu večer. "Je to jen dobře, je důležité aby opozice získala informace a nějaké předpoklady vývoje pandemie," uvedl. Babiš kvůli účasti na schůzce osloven nebyl. "Myslím, že to pan ministr vysvětlí lépe," řekl.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna nouzový stav opozice

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy