Opozice by svržením vlády posílila Zemana. Na předčasných volbách může vydělat SPD, říká politolog

Politolog Ladislav Mrklas rozumí opozici, proč váhá s vyslovením nedůvěry vlády poté, co jí komunisté vypověděli toleranci. Podle experta se jedná o dilema, které není jednoduché vyřešit. „Pokud opozice shodí kabinet, riskuje, že posílí pravomoci prezidenta Miloše Zemana, který může jmenovat úřednickou vládu. V případě, že nic neudělá, mohou jí voliči vytknout, že nebyla dostatečně odvážná. A případné předčasné volby jsou pro všechny kromě SPD velkým riskem,“ říká pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas.

Už nechtějí opakovat rok 2013, kdy po pádu Nečasova kabinetu jmenoval Miloš Zeman úřednickou vládu vedenou Jiřím Rusnokem. Opozice je proto opatrná s tím, aby ve Sněmovně došlo k vyslovení nedůvěry poté, co souboru ze Strakovy akademie vypověděli toleranci komunisté. Premiér Babiš tak oficiálně velí menšinové vládě. „Demokratické strany si uvědomují, že svržením vlády posílí pozici Miloše Zemana. Nemusí třeba každopádně jmenovat úřednickou vládu, ale může postupovat dalšími nestandardními postupy, což u hlavy státu není nic neobvyklého,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz politolog Ladislav Mrklas, podle něhož se nabízí i varianta, že by po vyslovení nedůvěry nechal Babišův kabinet dovládnout. „I s tím je nutné počítat.“

Odborný asistent na katedře politologie i mezinárodních vztahů vysoké školy CEVRO Institut, na níž byl prorektorem, připouští, že potopení vlády by částečně mohlo prospět premiérovi Andreji Babišovi. „Mohl by se pasovat do role otloukánka či mučedníka. S takovou situací už má zkušenosti, když musel odejít ze Sobotkovy vlády z postu ministra financí a místopředsedy vlády. Tehdy rezignace využil k dokonalé přípravě na volby, které vyhrál.“ Mrklas si je ale vědom, že nynější stav není tak úplně shodný s rokem 2017. „Je nutné si uvědomit, že Babiš by nerad odcházel od rozdělané práce. Potřebuje dát dohromady a dokončit očkovací strategii. Pokud se mu jeho záměr povede, má pro voliče silný argument. Na náhlém odchodu by opravdu nemusel tolik vydělat. Řada lidí by jej považovala jako neschopného, který nesplnil úkol.“

Rozpuštění Poslanecké sněmovny není podle specialisty na volební systém ideálním řešením. „Předčasné volby by mohly uškodit opozici, neboť veřejnost by ji mohla vytknout, že v době koronavirové pandemie vyvolala ještě větší chaos a takový postoj by jí mohl uškodit. Pak se ale mohou najít jiní voliči, kteří opozici budou vytýkat, že se o nic nepokusila. Tedy nesvrhla vládu, anebo nevyvolala předčasné volby. Je v obtížné situaci.“ Představou jít předčasně k urnám není podle Mrklase nadšen ani ministerský předseda a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Těžko může počítat, že by v nich vyhrál. Předvolební modely ukazují, že aliance Pirátů s hnutím Starostů a Nezávislých mu utíká. Určitě se do nich lidově řečeno nepohrne. Pro něj je primární vyřešit očkování,“ opakuje.

Ve hře není jen politika, ale i zdravotnictví a ekonomika

Politický analytik upozorňuje, že i když je společnost na předčasné volby zvyklá například z let 1998 či 2013, nyní by je lidé vnímali jako komplikaci. „V minulosti se jednalo čistě jen o politické krize. Nyní je díky koronavirové pandemii ve hře i zdravotnictví a ekonomika země. V sázce je tedy opravdu mnoho a předčasné volby by nemusely být u lidí přijaty s nadšením. Národ vnímá citlivost dnešní doby.“ Komentátor rovněž tvrdí, že eventuální předčasné volby by se konaly o prázdninách. „A pokud zafunguje očkování a lidé budou moci vyrazit na zahraniční dovolenou, která jim byla díky viru dlouho zapovězena, nebudou řešit politiku a hrozí tak nízká volební účast,“ varuje.

Politolog, který absolvoval doktorské studium na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, míní, že svržení vlády či předčasné volby by jedině pomohly hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD). „V průzkumech raketově rostou a sílí. Navíc nyní cítí jedinečnou šanci zcela zničit svoji konkurenci, kterou pro ni představuje Trikolóra, Svobodní a Soukromníci. Spolek se totiž stále nevzpamatoval z náhlé rezignace Václava Klause mladšího.“ Nikdo jiný by ze současné situace těžit nemohl. „Mám pocit, že vládní koalice i opozice se takzvaně v současném stavu budou plácat a neustále zvažovat, co bude pro ně výhodnější. Možná by bylo nejlepší, kdyby nedošlo k vyslovení nedůvěry vládě, ani k předčasným volbám a kabinet Andreje Babiše volební období dokončil,“ uvažuje.

Současnou situaci pozorně sleduje i prezident Miloš Zeman. „A jistě ji detailně analyzuje. I jemu spojení s Babišem, který z něj není ale úplně nadšený, dává smysl. Hlava státu si moc dobře uvědomuje, že pokud by v předčasných volbách vyhrála jedna z koalic, ztratil by manévrovací prostor. Sice by měl stále moc, ale už by vládl s problémy. Aliance by mu kladly odpor.“ Mrklas je přesvědčený, že Zeman bude nadále Babišovi vytvářet podporu, za kterou hodlá žádat od premiéra poslušnost. „Na Zemanově chování se nic nezmění. Vždyť od začátku Babišovy vlády se ke kabinetu chová jako k jeho koaličnímu partnerovi,“ všímá si.

Nejvyšší ústavní činitel už avizoval, že pro vyjednávání nové vlády bude jmenovat vítězné samostatné hnutí či stranu, nikoli složenou koalici či alianci. „Jedná se o nehoráznost, protože zákon hovoří jinak. Ale i kdyby Zeman pověřil sestavováním vlády Babiše, nynější premiér by neuspěl a musel by stejně skončit,“ říká pro EuroZprávy.cz uznávaný politolog Ladislav Mrklas.

Související

Andrej Babiš

Babiš bude moci hrát roli oběti, komentují výhrůžky politologové

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se na tom někteří politologové, které ČTK oslovila. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. Poukazují ale na to, že Babiš přispívá k polarizaci společnosti a že útočný styl obsahovaly jeho billboardy s textem "Nezavleču Česko do války".

Více souvisejících

Ladislav Mrklas Vláda ČR opozice Andrej Babiš Miloš Zeman politika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 15 minutami

před 41 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy