Opozice chce víc informací ohledně koronaviru, vláda podle některých politiků selhává

Opozice chce od vlády informace o tom, jak bude řešit situaci ohledně koronaviru. Zdravotníci musí mít podle KDU-ČSL dost materiálu pro běžné výkony. Také někteří starostové si podle lidoveckého předsedy Mariana Jurečky stěžují na nedostatek informací, dozvídají se je podle něj v médiích. Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek zdůraznil, že není důvod k hysterii. Vláda ale podle něj nečiní kroky, které by situaci uklidnily. Zástupci stran to řekli na dnešních tiskových konferencích před schůzí Sněmovny.

"Naší ambicí není grilovat vládu ohledně koronavirové infekce, protože víme, že téma je velmi citlivé. Chceme ale diskutovat o praktických krocích. Co vidím jako zdravotník jako zásadní, je zajistit dostatečné zásoby zdravotnického materiálu pro zdravotnická zařízení. Zejména pro nemocnice, ale i ordinace praktických lékařů a další," řekl poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru.

Podle Jurečky by například ministerstva zdravotnictví a vnitra měla průběžně informovat o situaci starosty. "To jsou dost často lidé, kteří jsou nejvíce dotazováni občany na to, jak se situace vyvíjí, jaké případně kroky mají dělat," uvedl.

Podle Válka vláda nečiní kroky, které by situaci uklidnily. Jednotlivými nekoordinovanými rozhodnutími a nedostatkem informování naopak vytváří paniku. Kabinet podle něj dosud nepředstavil ucelený plán opatření, který by rozpracovával různé scénáře budoucího vývoje ohledně nemoci.

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že informace o koronaviru si poslanci rádi vyslechnou. "Myslíme, že by se představitelé vlády měli méně fotit s bílými plášti a stetoskopy a měli by občany víc informovat," uvedl. Konkrétní informace podle něj postrádají obce i kraje, nemohou je pak předávat lidem. "V tom vláda zatím selhává," řekl.

Podle předsedy ODS Petra Fialy předvádí premiér nekompetenci a znejišťování veřejnosti. Jako příklad uvedli občanští demokraté zrušení letů ze severu Itálie, protože Česko se tak zbavilo možnosti kontroly pasažérů, kteří mohou využít jiná letiště.

Šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že je třeba poděkovat hygienikům a dalším štábům, které připravují a prosazují opatření proti šíření koronaviru. Jmenoval náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu a hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Opatření jsou podle něj ale nerovnoměrná. Zatímco Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě má být bez diváků, další obdobné akce jsou zatím nedotčeny.

Piráti označili opatření připravovaná vládou až do víkendu, kdy byly odhaleny první případy nakažení, za dostatečná. Za podrobné vysvětlení podle nich stojí pondělní rozhodnutí vlády včetně zákazu přístupu diváků na biatlon. Také podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury je rozhodnutí diskutabilní a poškodí drobné živnostníky v regionu.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury stát zanedbal vytvoření koncepce pro případ epidemií. "Je nutné zvýšit zásoby zdravotnického materiálu a znovu vybudovat bezpečnostní složky připravené zavést účinnou kontrolu hranic," uvedlo hnutí v usnesení předsednictva.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání vlády řekl, že o koronaviru podává informace "od rána do večera" ale nemá problém je sdělit poslancům. Neví ale, zda je to téma právě pro plénum Poslanecké sněmovny. "Rád informace podám, ale asi neřeknu nic nového, co říkám v zásadě pořád. Jsem na to připraven," konstatoval.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vít Rakušan (STAN) Zbyněk Stanjura Tomio Okamura Adam Vojtěch (ANO) Pavol Kováčik (ŘSD) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy