Opozice cupuje Národní investiční plán: Nerealistické, Babiš tipuje jako ve Sportce

Národní investiční plán není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů. V reakci na vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) o obsahu plánu v dnešních Lidových novinách to uvádějí představitelé pravicové opozice. Kritizují také další změnu objemu investic, Babiš nyní mluvil o osmi bilionech korun, na konci listopadu uváděl pět bilionů.

"Předseda vlády hází různými čísly. Připadá mi, že je tipuje náhodně, jako ve Sportce. Všichni si přeci pamatují, když se mluvilo o investičním plánu za 3,5 bilionu, za pět bilionů, teď už jsme na osmi bilionech. S realitou to už vůbec nemá nic společného," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala. Babiš loni uváděl, že plán obsahuje 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun do roku 2030, v listopadu mluvil o 20.000 projektech za pět bilionů do roku 2050.

Předseda vlády hází různými čísly. Připadá mi, že je tipuje náhodně, jako ve Sportce. Všichni si přeci pamatují, když se mluvilo o investičním plánu za 3,5 bilionu, za 5 bilionů, teď už jsme na 8 bilionech. S realitou to už vůbec nemá nic společného.

— Petr Fiala (@P_Fiala) December 16, 2019

Podle europoslankyně Veroniky Vrecionové (ODS) nelze mluvit o investičním plánu, který by Česko někam posunul. "Skutečný plán by musel obsahovat, harmonogram realizace, zdroj financování, prioritizaci, zodpovědnou instituci..." napsala na twitteru.

Chybějící plán financování projektů kritizoval i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "'Národní investiční plán', který není podpořen realistickým plánem financování, je jenom seznamem zbožných přání a nemá ani hodnotu papíru, na kterém je vytištěn. Opravdu má vláda právo se domnívat, že většina lidí nepřemýšlí?" uvedl na sociální síti.

Europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák (STAN) nemá velká očekávání ohledně uskutečnění investic v plánu a celý návrh komentoval ironicky. "Andrej Babiš na poslední chvíli píše Ježíškovi. Aspoň takhle na mě souhrn přání známých jako 'Národní investiční plán' působí. V posledních letech ale dost zlobil, takže bych si od toho moc nesliboval," napsal na twitteru.

Související

Jakub Michálek

Pirát Michálek prohrál u soudu. Žaloba na zveřejnění investičního plánu zamítnuta

Soud odmítl projednat správní žalobu, kterou se poslanec Jakub Michálek (Piráti) loni v létě domáhal poskytnutí vládního Národního investičního plánu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Soud podle ní nemůže rozhodnutí o neposkytnutí plánu přezkoumat, protože dokument je politickým materiálem, nikoliv úkonem správního orgánu - tedy vlády - v oblasti veřejné správy.
Vláda ČR

Babiš po koronavirové krizi nechystá známkování ministrů

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechystá po skončení koronavirové krize známkování ministrů a hodnocení práce vlády, řekl dnes Rádiu Z. Současné dění podle něj možná i kvůli častějším zasedáním kabinet sblížilo. Podstatné bude, co se po krizi stane s automobilovým průmyslem, uvedl Babiš. Přehodnotit by se také mohla strategie ohledně toho, kolika rouškami a respirátory by měla disponovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Více souvisejících

Národní investiční plán Petr Fiala (ODS) Miroslav Kalousek Andrej Babiš Stanislav Polčák Veronika Vrecionová (ODS) ODS top 09

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy