Opozice kritizuje obnovení projektu české vakcíny

Opoziční strany kritizují rozhodnutí vlády pokračovat v projektu české vakcíny proti koronaviru. Piráti upozorňují na nesrovnalosti v rozpočtu projektu. Náklady na další fázi vývoje, která má zahrnovat výrobu látky pro klinické zhodnocení její bezpečnosti a účinnosti, se předběžně odhadují až na 250 milionů korun. Strany žádají podrobnější informace o tom, jaké jsou výsledky dosavadního vývoje vakcíny.

Kabinet pokračování projektu české vakcíny schválil v pondělí. Ministerstvo zdravotnictví si od vakcíny slibuje, že by mohla chránit i proti novým mutacím koronaviru. Vývoj očkovací látky byl loni kvůli dostupnosti komerčních vakcín zastaven. Na projektu české vakcíny loni pracovali odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Koordinátorkou týmu byla poslankyně ANO Věra Adámková.

Piráti v tiskové zprávě uvedli, že záměr neslibuje žádný jasný přínos. Plánují proto interpelovat ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). "Vývoj nepřinesl zatím žádné uspokojivé výsledky, z hlediska vědy jde v podstatě o neúspěch. Projekt za zhruba 30 milionů nemá jedinou recenzovanou odbornou publikaci," řekla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Veřejnost si podle ní zaslouží jasné vysvětlení, na co mají být další peníze vynaloženy.

Poslanec Petr Třešňák (Piráti) upozornil na některé nedostatky projektu. "Nerozumím tomu, proč jsou ve výzkumném projektu například vyčleněny peníze na stavební úpravy až za 80 milionů korun. Více než polovina rozpočtu směřuje zpět do institucí, bez podrobnější specifikace, jak s ním bude naloženo," uvedl. Projekt navíc podle expertů oslovených Piráty nelze při daném rozpočtu provést. "Dle jejich názoru je představa vytvořit produkční kapacity, provést preklinické a klinické studie za 250 milionů korun naprosto scestná," dodal.

Předseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že česká vakcína je slepou cestou. "Bylo by fajn, kdyby vláda předložila alespoň dílčí informace, jak vývoj probíhal doposud, co se podařilo a za jaké finanční prostředky," uvedl. Šéf STAN Vít Rakušan označil projekt za nesmysl, od úřadů by také očekával spíš zhodnocení, jak se vyplatily doposud vynaložené peníze.

Související

Petr Třešňák (Piráti)

Unáhlené rozvolnění může způsobit další vlnu. Pokud bude křivka klesat, služby bych otevřel, říká Třešňák

Místopředseda Sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák varuje před neuváženým rozvolňováním, které by mohlo způsobit další případnou vlnu koronavirové pandemie. Pirátský poslanec však souhlasí, že by se do konce dubna mohly provozovny služeb, obchody anebo zahrádky restaurací otevřít, jak uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes. „Může se ale tak stát jedině za předpokladu, že křivka bude mít klesající tendenci. Osobně nevím, z jakých modelů pan Hamáček vycházel, v současné chvíli nemám žádná relevantní data k dispozici,“ říká pro EuroZprávy.cz Petr Třešňák.
Petr Fiala

Registrace k očkování je fiasko. Babišova vláda za půl roku neudělala prakticky nic, zní z opozice

Opoziční politici kritizují dnešní start registrací k očkování, ale i další záležitosti spojené s vakcinací proti covidu-19 v Česku. Registrační systém nefunguje správně a je komplikovaný, uvedli v anketě ČTK a na sociálních sítích. Předseda ODS Petr Fiala ČTK napsal, že organizace očkování selhává čím dál víc a odpovědný za to je premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Petr Třešňák (Piráti) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vít Rakušan (STAN) opozice očkování

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy