Opozice kritizuje Zemana. K Blatnému má jiné výhrady než prezident

Opozice kritizuje to, že prezident Miloš Zeman chce po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) z funkce kvůli postoji k ruské vakcíně Sputnik V. K práci ministra mají ale výhrady, podle předsedy ODS Petra Fialy pandemii nezvládá. Rozhodnutí musí být podle šéfa hnutí STAN Víta Rakušana na premiérovi, nikoli na hlavě státu.

Zeman se vyjádřil také pro odvolání ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové, skončit by podle něj měl i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"Mám spoustu výhrad k tomu, jak pan ministr Blatný vykonává svou funkci, ale rozhodnutí, jestli nadále bude ministrem, je a mělo by být na premiérovi, nikoli na prezidentovi," řekl novinářům ve Sněmovně Rakušan. Za precedentní rozhodnutí do budoucna by považoval, kdyby Babiš ustupoval a případné odvolání ministra nebylo jeho svobodným rozhodnutím na základě zhodnocení Blatného výkonu.

Blatný podle Rakušana od počátku nebyl nejvhodnějším adeptem na ministra. Dokáže sice slušně komunikovat, ale jako člověk bez politických zkušeností nemá ve vládě sílu prosadit užitečné věci vůči dominantnímu premiérovi, míní. Zemanovo vyjádření, že odmítáním ruské vakcíny nesou Blatný a Storová odpovědnost za úmrtí lidí v Česku na covid-19, považuje Rakušan za demagogii a obrovské zjednodušení.

"Pan prezident se pokouší tahat za nitky už docela otevřeně, akorát mu to vůbec nepřísluší," řekla novinářům první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. "Role pana prezidenta jsou vytyčené v ústavě. Má řešit to, co považuje za klíčové pro tuto zemi s panem premiérem, ale nemá dávat signály do médií, koho by nejraději vyměnil. To mi přijde mimo jeho gesci působnosti," uvedla.

"Ministr Blatný sice už dávno neměl být ve funkci, ale ne kvůli Sputniku. Nezvládá pandemii, čísla jsou katastrofální. To, že nechce připustit necertifikované vakcíny, je naopak dobře," uvedl na twitteru Fiala. Požadavek prezidenta na odvolání Blatného, který odmítá nestandardní postup v případě výjimky pro vakcíny, považuje za nepřijatelný předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Devadesátky už skončily! Na Hradě si toho ještě nevšimli, k šípku ať už jdou ti, co nehájí naši bezpečnost a naše zájmy!" napsal na twitteru.

"Premiér Babiš má v tomto případě krásnou možnost ukázat, že není jen loutkou prezidenta Zemana. Je to teď o něm, aby prokázal, že není slabým premiérem, kterého si vodí prezident," řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Senátorka ODS Miroslava Němcová na svém facebooku Zemana nazvala zrádcem země. Jeho činy a spojenectví s Babišem podle ní vedou k rozvratu společnosti, nikdy neprojevil snahu být spojující autoritou. "Patří na temnou stránku dějin naší země, řadí se k těm nejodpudivějším figurám. Těmi se sám obklopuje a získává od nich moc k destrukci ústavních principů, k osobní mstě, k prosazení velezrádných zájmů ve prospěch Ruska a Číny," poznamenala.

Předseda SPD Tomio Okamura zopakoval, že jeho hnutí už dříve vyzvalo k demisi vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), Blatného i Petříčka. Vláda by podle něj měla Sněmovnu požádat o důvěru. "SPD od počátku říká, že prosazujeme dobrovolné očkování. V rámci té dobrovolnosti by si měli občané mít možnost vybrat vakcínu. Pochopitelně mezi výběr patří i ruská vakcína Sputnik," dodal Okamura.

Prezident kritizoval i Petříčka, řekl, že nebude podporovat jeho kandidaturu na předsedu sociální demokracie. Ministry prezident odvolává podle ústavy na návrh předsedy vlády. S odvoláním Petříčka by musela souhlasit podle koaliční smlouvy sociální demokracie. Zmíněním Petříčka podle Rakušana Zeman usvědčil sám sebe z toho, že jde jen o vyřizování účtů s lidmi, s nimiž má ve vládě dlouhodobý problém. Předseda ČSSD Hamáček dnes řekl, že pokud by měl výhrady k Petříčkovi, sdělil by mu je.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Vít Rakušan (STAN) Miloš Zeman Jan Blatný opozice Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 2 hodinami

před 2 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy