Opozice může sněmovní volby vyhrát, pokud spojí síly, říká pro EZ Vystrčil

Působil unaveně a na rozdíl od šéfa strany Petra Fialy nedával najevo radostné emoce. Předseda Senátu Miloš Vystrčil se v hodnocení úspěchu ODS nechtěl unáhlit. „Před námi je ještě druhé kolo senátních voleb a před chvílí teprve skončily krajské volby, a tak ani ještě nezapočala jednání na krajské úrovni o složení o koalice. Bylo by předčasné dělat závěry,“ řekl exkluzivně pro EuroZprávy.cz šéf Horní komory.

Na jeho tváři, které vévodí strniště, přece jenom na chvíli vysvitl úsměv. A to když Miloš Vystrčil hodnotil dosavadní výsledek ODS v Senátních volbách, byť úspěšné kandidáty z úvodního kola čeká ještě druhé. „Je dobré zmínit, že ODS, ať už její členové anebo kandidáti, které podporovala, uspěla ve dvou třetinách ze sedmadvaceti obvodů,“ těší jej.

Podle Vystrčila je evidentní, že voliči dali v krajských volbách šanci i opozičním stranám. „Vyslali jasný signál, aby její představitelé změnili současnou situaci v krajích. Ale jak se to podaří, to teprve uvidíme,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz bývalý hejtman Kraje Vysočina z let 2004 až 2008.

Zatímco šéf ODS mluvil o tom, že společnost v krajských i senátních volbách ukázala, že si přeje změnu a sází na opozici, Vystrčil je opatrný. Dokonce se zdráhá i říci, zda po příštích sněmovních volbách, které se mají uskutečnit na podzim příštího roku, může nastat podobná změna politického ovzduší jako na Slovensku.

„Celostátní situace je v současnosti taková, že vládne ČSSD s hnutím ANO za podpory komunistů. Nemyslím si, že se složení zmíněné vládní koalice po víkendových volbách změní. A co bude v dalších volbách do poslanecké sněmovny, se teprve uvidí. Šance vyhrát volby ze strany opozice tady je, ale jen v případě, pokud dokáže vytvořit efektivní koalice, tedy spojí své síly dohromady,“ má jasno bývalý starosta města Telč.

Miloš Vystrčil se nenechá zviklat tím, že část voličů opravdu po změně prahne, jak ukázaly víkendové volby a s prací vládní koalice je vrcholně nespokojena. „Prosím, nedělejme předčasné závěry a vyčkejme. Jak už jsem řekl, je před námi druhé kolo senátních voleb a na krajích ještě ani nezapočala povolební vyjednávání,“ nepřipustí spekulace rodák z Dačic, který má velkou šanci uhájit post předsedy Senátu.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy