Opozice nešetří Babiše. Při vyjednávání o vakcínách z EU naprosto selhal

O skandální prohře či naprostém selhání premiéra Andreje Babiše (ANO) hovoří opoziční politici v souvislosti s výsledkem vyjednávání o podílu ČR z dodatečných deseti milionů vakcín od firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19. Uvedli to dnes na dotaz ČTK. O odpovědnosti premiéra hovoří i ministři koaliční ČSSD Jan Hamáček a Tomáš Petříček.

ČR spolu s Rakouskem a Slovinskem odmítá kompromisní plán na dělení dávek, podle Babiše není solidární a vyvážený.

Podle serveru Politico získaly Rakousko a Slovinsko trochu vakcíny navíc díky tomu, že se k návrhu portugalského předsednictví odmítly připojit, naopak ČR z "balíku solidarity" mohla získat asi 140.000 dávek. To, že se k němu odmítla připojit, vedlo k čisté ztrátě 70.000 dávek, píše Politico s odvoláním na diplomaty.

Předseda ODS Petr Fiala dnes ČTK sdělil, že vakcíny zachraňují životy a povinností premiéra je bojovat o každou z nich. "Opakuje se to s železnou pravidelností: doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic. Pokud se zpráva potvrdí, je to skandální prohra," konstatoval. Později na twitteru označil výsledek za "totální krach Babišovy evropské politiky". "Premiér, který nedokáže hájit naše zájmy, prokaučuje možnost získat více vakcín, je českým občanům k ničemu," uvedl.

ČR přijde kvůli selhání premiéra o vakcíny, které jinak mohla dostat, sdělila ČTK místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. "V přímém přenosu sledujeme jeho neschopnost vyjednávat na evropské úrovni. Pokud by byl solidární k ostatním státům, dovedl lépe komunikovat a naslouchat, byli by i ostatní solidární k nám," uvedl. Doplnila, že nejde o první Babišovu chybu při očkování, jejich následky ale nenese premiér, ale běžní lidé v ČR.

Vicepremiér Hamáček na twitteru napsal, že jde čistě o odpovědnost Babiše, který vyjednával sám bez porady ve vládě. "Musí občanům vysvětlit, proč jsme přišli o 70.000 vakcín," uvedl. Petříček, který bude za týden kandidovat proti Hamáčkovi na předsedu ČSSD, na twitteru předtím také napsal, že Babiš chtěl jednat sám a strategii s nikým nekonzultoval. "Výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle," uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že Babiš se bojí jednat samostatně ve prospěch ČR a evidentně ani není dobrý vyjednavač. V zajišťování vakcín selhala Evropská komise, jejíž šéfka Ursula von der Leyenová by měla odstoupit, dodal. "Neschopní ministři české vlády by měli podat demisi a umožnit vznik vlády odborníků," uvedl Okamura.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky jde o Babišovo naprosté selhání v jednáních. "Mohl zajistit pro naše občany více vakcín, neudělal to ani včera (ve čtvrtek), ani na podzim, když neobjednal pro ČR maximální možný počet vakcín, které objednat mohl," napsal Jurečka ČTK. Babišova špatná rozhodnutí tak mohou za tisíce zbytečně zmařených životů, doplnil.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ČTK sdělil, že je lepší se na Brusel nespoléhat. "Je to odporný krok evropské politiky. ČR by se měla obrátit na jiné výrobce bez EU," uvedl. Filip v minulosti prosazoval především využití ruské vakcíny Sputnik V, kterou unijní orgány dosud neschválily. O tom, že Babiš o Sputniku uvažuje, zmínily dnes server DeníkN či portál SeznamZprávy.

O opakovaném selhání předsedy vlády mluví také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Nyní se ukázal jako neschopný vyjednavač. A dokonce české občany připravil o 140 tisíc vakcín, které mohl získat navíc. Může za to přímo Babiš sám, i kdyby vinu házel na kohokoliv, z toho se nevymluví," napsala Adamová ČTK. Kvůli Babišovým opakovaným selháním přišly už desítky tisíc rodin o příbuzné, míní. "A další ještě přijdou," varovala.

Předseda STAN Vít Rakušan ČTK napsal, že Babišova pozice je v rámci EU "slaboučká". "Ramena dělá jen doma. Odmítl být solidární, finálně se nám to vymstilo a výsledek jeho vyjednávání jde proti zájmům ČR a našich lidí. Je to doslova osudové selhání, které může ovlivnit zdraví stovek a tisíců lidí," uvedl.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš opozice Petr Fiala (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová Tomáš Petříček Jan Hamáček Olga Richterová (Piráti) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy