Opozice souhlasí s opatřeními proti koronaviru. Panuje ale několik nejasností

Opoziční politici souhlasí s opatřeními, které vláda zavedla v souvislosti se snahou zastavit šíření nemoci způsobené novým typem koronaviru. Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí považuje za správné, ochranu zdraví označil za nejdůležitější. O kroku správným směrem hovoří předseda Pirátů Ivan Bartoš, obecně s opatřením souhlasí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. I šéf lidovců Marian Jurečka se domnívá, že zavedená opatření jsou na místě. Předseda STAN Vít Rakušan je považuje za rozumná. Pražský hrad opatření vlády respektuje a plně podporuje.

"Dnešní rozhodnutí vlády je správné. Není to pro nikoho snadné, ale je to nutné. Není nic důležitějšího, než ochrana zdraví a bezpečnosti občanů," napsal Fiala na twitteru. "Současně je potřeba kompenzovat ztráty podnikatelů a živnostníků, které rozhodnutí postihne," dodal.

Dnešní rozhodnutí vlády je správné. Neni to pro nikoho snadné, ale je to nutné. Není nic důležitějšího, než ochrana zdraví a bezpečnosti občanů. Současně je potřeba kompenzovat ztráty podnikatelů a živnostníků, které rozhodnutí postihne.

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 10, 2020

Bartoš ČTK sdělil, že dnešní opatření vnímá jako krok správným směrem. "Problém je to zdravotní, nikoliv politický, a proto jsou návrhy hygieniků ke zpomalení šíření nákazy opodstatněné," uvedl. Zákaz akcí nad 100 osob či uzavření škol považuje za smysluplnější než některá dřívější opatření, jako například namátkové kontroly a měření teploty na hranicích. "Dále bych apeloval na vládu, aby zrychlila doručení ochranných pomůcek praktickým lékařům, řidičům MHD a připravila nemocnice na příchod dalších vln nemocných," uvedl Bartoš.

Dnešní opatření vlády vnímáme jako krok správným směrem. Rozhodně smysluplnější než některá opatření z minulého týdne, jako například namátkové kontroly a měření teploty na hranicích.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) March 10, 2020

Podle Pekarové bylo jen otázkou času, kdy k takovému kroku vláda musela přistoupit. "Ale panuje ještě několik nejasností, například zda se ruší i školní družiny. Vláda by tedy měla informovat ještě detailněji, nicméně obecně s opatřeními souhlasí, protože ochrana zdraví obyvatel musí být nyní na prvním místě," sdělila ČTK.

Zdraví občanů je nejvyšší priorita. Extrémní nebezpečnost koronaviru je zejména pro seniory a lidi s oslabenou imunitou. Na ty mysleme. Bezpečnostní rada státu proto rozhodla správně, ale pozdě. Stát by měl být zároveň připraven více testovat, než je tomu doposud.

— Markéta Adamová (@market_a) March 10, 2020

Jurečka si myslí, že přijatá opatření jsou na místě. "Za KDU-ČSL je důležité, abychom dokázali pomoci lidem, kteří jsou v karanténě, či budou muset zůstat s dětmi doma, aby jsme jim nyní mimořádně v této situaci umožnili být doma za 100 procent mzdy, protože 60 procent nemocenské může být pro mnohé rodiny či matky samoživitelky problémem," uvedl. Vláda také podle něj musí pomoci okamžitě firmám a hledat opatření i na úrovni Evropské unie. "Jinak hrozí, že tyto kroky budou znamenat začátek ekonomické krize s velkými dopady," doplnil.

Předseda STAN Rakušan považuje vydaná opatření za rozumná. "Stále si však stojím za tím, že je nutné nepanikařit," napsal na twitteru. "Od zítřka (od středy) nechme všechny školáky a středoškoláky doma, sami se vyhýbejme davům, koneckonců větší akce jsou zrušené. Ptejte se svých starostů a starostek, věřím, že budou mít konečně z centra informace, jak přijmout bezpečnostní opatření zejména v souvislosti s našimi staršími spoluobčany a hlavně dětmi. Zkusme i pracovat z domova," doplnil.

Přijatá opatření podporuje také předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Pokládám to za (sice opožděné), ale správné rozhodnutí, které podporuji," napsal na twitteru.

Prezident Miloš Zeman se k aktuálnímu dění vyjádří večer na televizi Nova. "Opatření vlády plně respektujeme, plně podporujeme, uzpůsobujeme provoz na Hradě a k dodržování nezbytných opatření vyzýváme veřejnost," sdělil ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Ivan Bartoš (Piráti) Markéta Pekarová Adamová Marian Jurečka (KDU-ČSL) Miroslav Kalousek Vít Rakušan (STAN) Miloš Zeman Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy