Opozice v čele s Piráty jedná o auditu k Babišovi, Hamáček nedorazil

Ve Sněmovně se dnes ráno sešli na schůzce svolané kvůli evropskému auditu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, hnutí STAN a TOP 09. O postoji premiéra k výsledkům auditu a jeho dopadech na Českou republiku chtějí jednat i na plénu Sněmovny.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který schůzku svolal, ale není po pondělních vyjádřeních šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka pravděpodobné, že se poslanci dnes k záležitosti na plénu dostanou.

Audit EK potvrzujici stret zajmu @AndrejBabis a nelegalni vyplaceni dotaci je finalni, a proto by mely byt vysledky zverejneny. Podal jsem zadost o poskytnuti informace podle zak. c. 106/1999 Sb. a jednaciho radu snemovny.

— Jakub Michálek (@JakubMichalek19) December 2, 2019

Bartoš novinářům řekl, že zástupci opozice se chtějí obrátit i na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který účast na schůzce odmítl.

V pondělí Hamáček sdělil, že dokud nebude znát obsah zprávy a návrh postupu od ministerstva pro místní rozvoj, nebude se žádných jednání mimo vládu účastnit. Podle Bartoše je třeba, aby se Sněmovna vyjádřila k tomu, jak na výsledek auditu zareagovaly české úřady v čele s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO). "Nejdřív tvrdila, že zpráva není konečná, pak večer pod tlakem pravdy se vyjádřila, že konečná je. Ale máme tady dva měsíce na odpovědi a ten čas běží," uvedl. Podle něj je možné, aby si audit vyžádal kontrolní výbor Sněmovny nebo senátní komise.

Pozvání předsedy Pirátů nevyslyšeli ani komunisté a SPD, obě strany chtějí nejdříve své stanovisko formulovat ve svých grémiích. Ráno se sešel také poslanecký klub hnutí ANO, jehož se účastnila i ministryně Dostálová.

Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl dosud zveřejněn. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Andrej Babiš audit Česká pirátská strana KDU - ČSL Jan Hamáček Klára Dostálová

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy