Opozice v reakci na nové nařízení navrhuje, aby stát dával respirátory zdarma

Stát by podle některých opozičních politiků měl dávat občanům respirátory zdarma, pokud bude vyžadovat jejich nošení. Ministerstvo zdravotnictví od úterý nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek na vybraných veřejných místech s větší koncentrací lidí.

Kabinet dnes rovněž rozhodl, že s ohledem na stav epidemie nepovolí provoz všech obchodů, jak navrhoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Opozice žádá jasná kritéria pro jejich otevření.

Respirátory by měly být povinné například v obchodech, veřejné dopravě či nemocnicích. "Pakliže vláda uloží povinnost nosit respirátory, tak by měla zajistit, aby je občané dostávali zdarma. Peníze na to ve státním rozpočtu jsou," řekl šéf SPD Tomio Okamura. Podle něj by se měly přesměrovat peníze z nákupů techniky pro armádu. Respirátory by se mohly vydávat v lékárnách či před supermarkety.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek řekl, že jako lékař nošení respirátorů či dvou roušek považuje za správné. "Jako politik říkám: Jak to chce vláda kontrolovat? Pokud vydám nějaké opatřením, musím říct, jak ho budu dodržovat," uvedl. Také podle něj by měly být kvalitní roušky či respirátory k dispozici zdarma při vstupu do obchodů, škol či nemocnic. "Toto má zaplatit vláda. Toto je to, co pomůže občanům, aby se chránili," vysvětlil.

Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková ČTK napsala, že strana s vládou řeší povinné testování a nošení respirátorů ve firmách. "Fakt, že je ale podobné opatření vyhlášeno opět zmatečně a takto narychlo, bohužel však opět jen podporuje už tak nízkou důvěru lidí v kroky vlády. Druhou věcí je, že pokud vláda nařídí respirátory, měla by je i lidem kompenzovat," uvedla.

Kabinet se rozhodl všechny obchody neotevřít. "Vláda se musí připravit na to, jak za přísných hygienických opatření malé obchody otevřít. Zmatky vlády ohledně otevření-neotevření obchodů se mi už ani nechtějí komentovat. Je to stále dokola, nejvíc tím bohužel trpí lidé, kteří jsou krizí zasažení. Je to k nim neuctivé a nefér," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala. Kabinet by podle něj měl říct jasná kritéria, za jakých podmínek obchody otevře a nevzbuzovat v jejich provozovatelích opakovaně falešné naděje.

Podle Válka by pro provoz malých i velkých obchodů měla platit stejná pravidla. "Pokud je situace malých prodejců katastrofální a pokud z dat od řady odborníků nemám jasné stanovisko, že otevření těch obchodů nějak zásadně zhorší situaci, tak třeba hned," řekl k případnému termínu otevření obchodů Válek. Okamura pokračující uzavření provozů kritizoval. Drobní podnikatelé a živnostníci dostávají do velkých ekonomických potíží a mají nerovné postavení s otevřenými hypermarkety, podotkl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že je pravomocí a odpovědností vlády o příslušných záležitostech rozhodnout. "Po schválení pandemického zákona a hlasování ODS a Pirátů o tom, že se stav nouze ukončuje až 28. února, také těchto nových koalic," napsal Filip ČTK.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice Roušky a respirátory

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy