Opozice ve Sněmovně zkritizovala vládu: Vyvolává paniku, podcenila druhou vlnu koronaviru

Opozice ve Sněmovně vytkla vládě a zejména jejímu předsedovi Andreji Babišovi (ANO), že podcenila příchod druhé vlny epidemie koronaviru, nepřipravila se na ni a opatření přijímá zřejmě náhodně. Měla by je podložit daty a představit pandemický plán s jasnými opatřeními, doporučili dnes kabinetu předsedové SPD, TOP 09 či KDU-ČSL.

Vyhlašování nouzového stavu, které vláda chystá, podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové "není nic jiného než přiznání absolutního selhání a podcenění situace".

Podle předsedy SPD Tomia Okamury chce vláda omezit životy občanů. Nouzový stav spojil Okamura s "vyvoláváním paniky" a prohlubováním "ekonomické a sociální frustrace" obyvatel. Mluvil také o možném zkreslování údajů o počtu nakažených a o jejich zneužívání vládou.

Za nouzový stav je zodpovědný Babiš, a to vzhledem ke svým nekompetentním piárovým populistickým rozhodnutím, prohlásil předseda klubu STAN Jan Farský. Připomněl rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) i poradce, epidemiologa Rastislava Maďara. "Ti, co nechybovali, skončili, ten, co chyboval, tady pořád je," podotkl Farský na Babišovu adresu.

Ve Sněmovně správně pojmenovává @JanFar_sky kořeny současného stavu: PR populismus, který řídí stát, vyhazování vykonavatelů a setrvání hlavního viníka, kterým je Babiš.Jen p. Farský doufá, že to pochopí občané. U mnoha jsem v tomto ohledu skeptický.

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) September 30, 2020

Piráti mají podle předsedy své frakce Jakuba Michálka stejný zájem jako nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), tedy snížit rychlost šíření koronaviru a nevypínat společnost. Michálek v této souvislosti poukázal na dálkovou výuku na vysokých školách, která podle něho poškozuje studenty. I v této věci je nutné sledovat princip nevypínání společnosti, uvedl. Michálek se také třeba tázal, jak dlouho by měl nouzový stav trvat.

Opatření proti šíření koronaviru by podle předsedy lidovců Mariana Jurečky měla být systémová a promyšlená i tím, že vláda lidem vysvětlí jejich důvod a účel. "Podložte to těmi daty a řekněte: Proto to omezíme. V ten okamžik to bude smysluplné i věrohodné," uvedl. Těžko lze pochopit, že venkovní sportovní utkání mají být bez diváků, zatímco divadelní představení ve vnitřních prostorech mohou být s diváky, podotkl Jurečka.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek opět naléhal na vládu, aby rozhodla o vyplacení zvláštních příspěvků 500 korun denně živnostníkům i za období od 9. června do konce srpna.

Pekarová Adamová jako příklad nepřipravenosti opatření zmínila nedělní výrok ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který omezení počtu hostů na svatbách na 30 lidí stanovil na základě nabídky moderátorky televizní debaty.

Jurečka i Pekarová Adamová poukázali na to, že vláda zatím nepředstavila pomoc podnikatelům a živnostníkům, kteří kvůli omezením, například zkrácením provozní doby restaurací, přijdou o část příjmů. Podle předsedy lidovců by to mohlo být snížení příjmů o 15 až 40 procent. Podle šéfky TOP 09 by se vláda neměla tvářit, že už v minulosti pomohla dost. TOP 09 chce tento týden předložit odškodňovací zákon, který by stanovil jasná pravidla pro poskytování náhrad za nařízená opatření.

Okamura mluvil také o možném zkreslování údajů o počtu nakažených a o jejich zneužívání vládou. Okamura poukazoval také na to, že ačkoli na chřipku zemře ročně v Česku kolem 2000 lidí, žádná omezení se kvůli této nemoci nezavádí.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová Marian Jurečka (KDU-ČSL) Tomio Okamura Jan Farský Miroslav Kalousek Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy