Opozice vyzývá vládu, aby lépe informovala o koronaviru

Pět opozičních stran vyzvalo dnes vládu, aby pravdivě informovala o zásobách ochranných prostředků a jejich dodávkách zdravotníkům a pracovníkům v dalších profesích. Veřejnost by měla také vědět, jak se může situace v Česku vyvíjet a jaká budou opatření. Výzvu a požadavky dnes novinářům společně představili šéfové TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a lidovců.

"Vyzýváme vládu, aby svou komunikaci výrazně zlepšila," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní chybí informace vedení obcí i zdravotnickým zařízením.

Podle ní a šéfů dalších čtyř stran by kabinet měl poskytnout pravdivé a úplné informace o tom, kolik je k dispozici ochranných pomůcek, jaký je harmonogram jejich distribuce a kdy je zdravotníci a pracovníci v dalších profesích dostanou. Vláda by měla veřejnost seznámit také s tím, jak by se situace v Česku mohla dál vyvíjet, jaká řešení by se v jednotlivých scénářích přijímala i jaké jsou předpoklady zrušení zavedených opatření jako karanténa či uzavření hranic, řekla předsedkyně TOP 09.

Zástupci pětice opozičních stran jsou připraveni se členy vlády jednat pravidelně. Předseda ODS Petr Fiala podotkl, že se lídři pěti stran dnes nesešli proto, aby kabinet kritizovali, ale aby "podali pomocnou ruku".

Zástupci vlády a šéfové opozičních stran by se měli sejít v úterý ve 14:30. Jednat by měli o opatřeních proti šíření nového koronaviru i o krocích ke zmírnění dopadů nákazy. "Vyjadřujeme vůli, že jsme připraveni se jako Poslanecká sněmovna okamžitě sejít a o návrzích jednat a v nějakém zrychleném režimu je podpořit, aby dopady této krize byly co nejmenší," uvedl dnes Fiala.

Premiér Andrej Babiš (ANO) večer řekl, že zatím neví, jestli se dohodnutá schůzka v úterý uskuteční. V úterý ráno má jednat předsednictvo tripartity, od 10:00 pak vláda. Kabinet by měl debatovat o návrzích změn ošetřovného či o programu na podporu zaměstnanosti ke zmírnění dopadů koronavirové krize. Pokud se bude jednání s opozicí konat, odehraje se jako videokonference přes skype, řekl Babiš. "Určitě s nimi chceme komunikovat (se zástupci opozice), ale ne osobně," dodal premiér.

Lídři pětice stran také vyzvali k tomu, aby všichni roušky, profesionální či domácí výroby, nosili. "Svojí rouškou chráním ostatní, ti ostatní chrání svojí rouškou mne," uzavřela Pekarová Adamová. Ona i šéfové ostatních stran roušku nasazenou měli.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Piráti top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Vláda ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy