Opozice: Zeman projevem otevřel vrátka ruským dezinformacím

Prezident Miloš Zeman podle opozičních politiků pootevřel svým dnešním projevem k vyšetřování výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 dveře ruské dezinformační kampani a nahrál protistraně. Rozmělnil a zpochybnil podle nich už známé informace i práci zpravodajců, podle části poslanců lhal ve prospěch Ruské federace.

V komentářích na sociálních sítích se také pozastavili nad tím, že se prezident nenechal informovat zástupci Bezpečnostní informační služby. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) sdělil prezident veřejnosti údaje z živého případu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost ČR. Některé informace naopak vynechal.

"Nechápu, co to mělo za smysl, k čemu směřujeme," uvedl Vystrčil v televizi Prima s tím, že je šokován. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) konstatoval, že je rád za to, že v základních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě. "Potvrdil, že ho vláda informovala, potvrdil, že naše kroky podpořil. Jsem rád, že v zásadních krocích jednají ústavní činitelé ve shodě," napsal Hamáček ČTK. V narážce na konstatování Zemana, že má Hamáčka rád, doplnil, že má Zemana také rád, proto ho nechce kritizovat.

Podle předsedy ODS Petra Fialy "mimořádný projev" prezidenta nic mimořádného nepřinesl. "Miloš Zeman to všechno mohl říct už před týdnem. Jsme v absurdní situaci: celá země si oddechla, že se prezident nepostavil přímo proti zájmům České republiky. Jen všechno tak nějak zpochybnil. Tak na tom bohužel jsme," uvedl. Podle poslance hnutí STAN Jana Farského měl Zemanův projev základní účel - otevřít brány pro ruskou dezinformační kampaň. "Rozmělnil, zpochybnil, verzi “kdo ví, jak to bylo” podpořil," uvedl.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že od vrchního velitele ozbrojených sil by očekával, že umí analyzovat rychleji. "Nechápu, že se nesetkal s řediteli našich informačních služeb. Zcela vynechal zásadní události v Británii v roce 2018, které přinesly důležité momenty i pro vyšetřování okolo Vrbětic!," napsal.

Po dlouhém čekání Zeman podle předsedy STAN Víta Rakušana opět ukázal, že v těžkých chvílích země nutně postrádá hlavu státu, která se postaví na stranu občanů. "Jako člen sněmovního bezpečnostního výboru musím konstatovat, že nemá přesné informace a buď je interpretuje veřejnosti schválně nesprávně, nebo je jen pomýlen," uvedl na twitteru. Informace, které dostali poslanci výboru, jsou podle Rakušana úplné. "Na základě toho se musím postavit na stranu našich zpravodajců. Mohu se jen dohadovat, proč zlehčuje agresi Ruské federace. Mohu se jen dohadovat, proč otevírá brány pro dezinformační kampaně," uvedl.

Podobně se vyjádřil i předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Ve Sněmovně, ale i našim partnerům v EU a NATO byly předloženy důkazy. Přesto pan prezident hovoří v rovině hypotéz a zpochybňuje důvěryhodnost bezpečnostních služeb vlastní země. Věřím, že nehledě na tento relativizující projev vláda bude pokračovat v sebevědomé politice," komentoval projev.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nešlo o projev pro české občany, ale pro Ruskou federaci. "Bagatelizace, vnášení pochybností, pomlouvání. To vše umně zaobaleno. Tohle není prezident. Díky hlasům ANO, ČSSD, SPD a KSČM neprošla ve Sněmovně ústavní žaloba. Budu dělat vše pro to, aby většina po volbách byla jiná," uvedla. Její stranická kolegyně Helena Langšádlová uvedla, že Zeman prokázal, že mu nedělá problém lhát ve pospěch ruských zájmů a ohrožovat bezpečnost země. Zmínila, že poslanci ve výborech důkazy tajných služeb viděli a ve svých usneseních závěry tajných služeb jasně podpořili. "Dnes už nikdo nemůže pochybovat o tom, že prezident je velezrádce," uvedla na facebooku.

"Prezident mluvil stejným jazykem jako SPD. Potvrdil, že na základě nepřímých důkazů není možné zahájit trestní řízení," postavil se na stranu prezidenta předseda hnutí SPD Tomio Okamura v televizi Prima. Zdůraznil, že bezpečnostní výbor o důkazy požádal. Na projevu ocenil výzvu prezidenta, aby "nic nezůstalo utajeno". Poslanec KSČM Jiří Dolejš uvedl, že očekával, že projev bude opatrný a bude vnímat, že jde vzhledem k vyšetřování o otevřenou záležitost. Prezident podle něj dobře podpořil vyhoštění ruských diplomatů a princip reciprocity pro obsazení ambasád.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy