Opoziční hnutí ANO a SPD kritizovala ve Sněmovně vládní protiinflační kroky

Opoziční hnutí ANO a SPD kritizovala vládní protiinflační kroky. Přednostní projednání svých návrhů ani dnes ANO v rámci úprav programu schůze Sněmovny neprosadilo. Dolní komora naopak rozhodla o tom, že ve čtvrtek zrychleně projedná vládní energetickou novelu, která má snížit možnost nedostatku plynu. Dnešek poslanci podle očekávání využijí ke schvalování zákona, který omezí pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v důsledku ruské invaze.

Bývalá ministryně financí a předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová (ANO) opět bez úspěchu požadovala, aby Sněmovna přednostně schvalovala návrh hnutí na roční snížení daně z přidané hodnoty na energie a pohonné hmoty na nulu. "Inflace drtí nás ve všech směrech, české domácnosti rekordně chudnou," uvedla při zdůvodnění. Někdejší vicepremiér a ministr a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) neuspěl s žádostí o přednostní schvalování zákona o podporovaných zdrojích energie a podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Předseda SPD Tomio Okamura neprosadil diskusní body týkající se chudnutí obyvatel, cen elektrické energie, plynu a potravin a umisťování ukrajinských uprchlíků. Je třeba ukončit dávkovou turistiku a pomáhat českým občanům, současná vláda není schopna koncepčního řešení, uvedl Okamura.

Bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chtěl diskutovat hodinu až půldruhé hodiny o pravidlech pro boj s dezinformacemi. Poslanec ANO Patrik Nacher navrhoval opět přednostně řešit problematiku krátkodobého ubytování, jeho stranický kolega Robert Králíček chtěl schvalovat vládní novelu o kybernetické bezpečnosti podle pravidel EU. Ani těmto požadavkům Sněmovna nevyhověla.

Sněmovna se dohodla na tom, že tento týden projedná novelu služebního zákona, která mimo jiné ruší odborné náměstky na ministerstvech a škrtá omezení v počtu politických náměstků. Schvalovat má také zákaz některých jednorázových plastových výrobků nebo regulaci platforem pro sdílení videonahrávek typu YouTube. Vládní koalice chce přednostně projednat rovněž zrušení elektronické evidence tržeb.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Hnutí ANO Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy