Opoziční hnutí ANO souhlasí s novým sankčním zákonem, chce ho ale projednat

Opoziční hnutí ANO souhlasí s novým sankčním zákonem, který nyní probere Poslanecká sněmovna. Bude však vetovat zrychlené projednání v prvním čtení, řekla na dnešní tiskové konferenci šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Takzvaný Magnitského zákon, který připravilo ministerstvo zahraničí, umožní postihovat národními sankcemi závažné protiprávní jednání v mezinárodním kontextu. Vláda urychlila přípravu předlohy po ruské invazi na Ukrajinu.

Stát bude moci dotčeným například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Předloha má zároveň vytvořit právní základ pro zařazování subjektů na sankční seznam EU z českého podnětu. "Chceme, aby tento zákon kromě zahraničního výboru projednal i ústavně-právní výbor," řekla bývalá ministryně financí.

V programu jedné ze schůzí tohoto týdne je také první čtení vládní novely, která mění volbu členů rad České televize a Českého rozhlasu. Předpokládá zejména zapojení Senátu, nyní členy volí jen poslanci. Počet členů Rady ČT se zvýší z 15 na 18. Rada ČRo by měla mít i nadále devět členů.

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) bude navrhovat zamítnutí předlohy v prvním čtení, označil ji za paskvil. Navýšením počtu radních si podle něj chce koalice pohlídat to, aby když má nyní většinu ve Sněmovně i v Senátu, mohla mít pod kontrolou volbu generálního ředitele ČT v příštím roce. Proti předpisu je i opoziční SPD, podle poslance hnutí Jaroslava Foldyny novelou vláda usiluje o to, aby dostala pod svou kontrolu veřejnoprávní média. "Návrh nelze považovat za nic jiného než další krok k destrukci demokratických principů," uvedl.

ANO opět kritizovalo návrh na snížení zdravotních plateb státu. V pátek projednávání zablokovaly právě ANO a SPD přestávkami pro své kluby. Jejich zástupci se obávají možného snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče, když má systém veřejného zdravotního pojištění přijít o 14 miliard korun. Vládní představitelé takové dopady odmítají. Novela má po koaličních úpravách také zavést automatickou valorizaci zdravotních plateb státu, a to od roku 2024.

Předloha čelila v dolní komoře mnohahodinovým obstrukcím opozice už v minulých kolech projednávání. Schillerová dnes řekla, že opět k návrhu poslanci ANO vystoupí a sdělí, proč je podle nich úmysl špatný. "Opět budeme usilovat o vrácení zákona do druhého čtení," doplnila. Místopředsedkyně zdravotnického výboru Karla Maříková (SPD) označila vládní plán za nesmyslný a nepochopitelný. Pojišťovnám by podle ní hrozilo snižování zůstatků na účtech, což by koncem roku vedlo ke zpožďování plateb poskytovatelům péče.

Související

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

Více souvisejících

sankce Hnutí ANO Alena Schillerová

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy