Opoziční lídři gratulují Fialovi ke znovuzvolení

Lídři opozičních stran gratulují na sociálních sítích Petru Fialovi k dnešnímu znovuzvolení předsedou občanských demokratů. Zatímco Ivan Bartoš (Piráti), Marek Výborný (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či Vít Rakušan (STAN) se těší na další spolupráci, předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik popřál Fialovi rozumnou míru ambicí a umění vnímat i názory druhých.

Bartoš uvedl, že se těší na další spolupráci tam, kde se programy ODS a Pirátů potkávají. "A na vysokou míru věcnosti tam, kde se naopak rozcházejí a kde probíhá ona zdravá soutěž politických idejí. Demokracie je diskuse," napsal na twitteru.

Končící šéf lidovců Výborný popřál Fialovi, aby vedl ODS k odvaze a společnému úspěchu, který povede k potřebné změně v Česku. "Za KDU-ČSL se těším na pokračování spolupráce od komunální až po parlamentní úroveň," napsal. Na spolupráci i čestné politické souboje se podle příspěvku na twitteru těší Rakušan.

Adamová, která byla jedním z hostů dnešního kongresu ODS, se za TOP 09 těší na spolupráci nejen v senátních volbách. V minulosti se podle ní osvědčila. "Ač nás mnohé odlišuje, nacházíme i řadu průsečíků v programech našich stran a víme, že budoucnost je třeba začít řešit už teď," konstatovala.

Kováčik na facebooku okomentoval Fialův kandidátský projev, který podle něj nepřinesl nové vize. "Nic nového pod sluncem. Modrý pták s poněkud pochroumanými křídly, a přesto nezřízenou touhou vládnout. Chybí sebemenší sebereflexe nebo náznak lítosti nad tím, kam v minulosti zemi dovedl," uvedl. Fialovi proto popřál "rozumnou míru ambicí, a především umění vnímat i názory druhých".

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček na twitteru kritizoval programové plány ODS, která se podle něj ani trochu nezměnila. "ODS utahovala lidem opasky, škrtila platy i důchody. Propouštěla policisty. Zavedla zdravotnické poplatky nebo marodění bez nároku na nemocenskou. A v projevu staronového předsedy Fialy je to tu zase. Osekávání veřejných služeb, sliby miliard do školství, penzí nebo do investic, které v rozpočtu nejsou," uvedl.

Vicepremiér Hamáček se ptá, kde chce ODS například vzít peníze na to, aby okamžitě na obranu směřovala dvě procenta HDP. "To nebudeme valorizovat důchody?" napsal Hamáček.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy