Opoziční politici kritizují Babišův projev, vidí v něm souvislost s volbami

Opoziční politici dávají dnešní televizní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) k vývoji epidemie koronaviru do souvislosti s krajskými a senátními volbami, ke kterým Češi půjdou za týden. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové šlo jen o dlouhý volební spot.

"V hlavním čase těsně před volbami premiér neřekl nic nového ani zásadního, bylo to shrnutí toho, co říká v posledních dnech," uvedl na twitteru předseda lidovců Marian Jurečka.

"Přiznává svou chybu, kdy odmítl návrh opatření, která kdyby od 1. září platila, tak bychom dnes tuto situaci nemuseli řešit," napsal dnes večer na adresu premiéra Jurečka. Adamová na stejné síti dodala, že Babiš se řídil "přáním lidí na facebooku a nesprávně korigoval rady odborníků". Proto by podle ní měl podat demisi.

Také šéfovi sněmovního klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi v projevu chybělo, že Babiš jako premiér přebírá plnou politickou odpovědnost, jak uvedl předseda vlády v podobném vystoupení na jaře. "Od té doby dává v kritických chvílích chlapsky a bez váhání hlavu na špalek. Hlavu kohokoliv jiného než svoji," připomenul dnešní rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

"Bezradný a bezobsažný projev. Jeho jediným cílem bylo nějak napravit špatný dojem z chaosu, který premiér a vláda způsobili. Na tom, co premiér označil za úkol do budoucna, měla vláda pracovat od května a dnes to mělo být dávno připraveno," uvedl večer na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Babiš ve zhruba devítiminutovém televizním projevu přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím a atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti šíření koronaviru. Vyzval, aby kvůli ohroženým seniorům a nemocným lidé respektovali povinnost nošení roušek. Zopakoval, že kabinet nechce zavírat ekonomiku, jak se to stalo na jaře, a ohrozit zaměstnanost. Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a ekonomikou, řekl Babiš v České televizi a vyzval společnost k většímu semknutí.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miroslav Kalousek Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy