Opoziční politici odsoudili incident v Bělorusku, mluví o aktu státního terorismu

Někteří opoziční politici hovoří o nedělním incidentu v Bělorusku jako o aktu státního terorismu, vyjádřili se tak například zástupci ODS či TOP 09. Předseda Pirátů Ivan Bartoš mluví o narušení integrity Evropské unie, šéf lidovců Marian Jurečka chce v úterý navrhnout reakci Poslanecké sněmovny. Politici to sdělili na twitteru či v tiskových zprávách.

Běloruské úřady v neděli přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. Tomu hrozí ve vlasti podle ruských médií 15 let vězení za pořádání masových nepokojů.

"Ze strany Běloruska došlo ke státnímu terorismu. Tohle si nesmí nikdo dovolit," uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Proti tamnímu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi podle ní musí být zavedeny tvrdé sankce, na místě je i uzavření běloruského vzdušného prostoru.

Za bezprecedentní akt státního terorismu postup Běloruska považuje i místopředseda ODS a někdejší ministr zahraničí či obrany Alexandr Vondra. "Není možné, aby stát donutil přistát soukromé letadlo, které veze cestující uvnitř schengenského prostoru, jen proto, aby se mohl pomstít novináři, který kritizuje poměry ve své zemi. Česká vláda musí jednoznačně oficiálně odsoudit tento čin a na půdě EU iniciovat společný postup a sankce proti Lukašenkově režimu," poznamenal.

O sankcích, možném zákazu běloruské letecké společnosti Belavia v prostoru EU či zákazu přeletů nad běloruským územím hovořil Bartoš. Spuštěno by podle něj mělo být mezinárodní vyšetřování události. Podporu dnes ráno telefonicky vyjádřil litevskému velvyslanci v ČR Laimonasovi Talatkelpšovi.

"Únos Prataseviče z letu mezi Aténami a Vilniusem, dvěma hlavními městy Evropské unie v schengenském prostoru, představuje skandální narušení integrity Evropské unie," sdělil Bartoš.

Jurečka žádá vládu k prosazení tvrdé reakce celé EU vůči Bělorusku. "Navrhnu v úterý také jasnou reakci naší Sněmovny," napsal.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) uvedl, že se Lukašenko dopustil teroristického činu a ohrožuje Evropu. Režim v Bělorusku se podle něj stal hrozbou pro tamní občany i mezinárodní bezpečnost.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na dnešek předvolal běloruského velvyslance, kterému sdělí ostrý protest. Za absolutně nepřijatelný akt záležitost označil premiér Andrej Babiš (ANO).

Na dnešním summitu se budou věci věnovat také premiéři a prezidenti zemí EU. "ČR postup běloruského režimu odsuzuje, považuje jej za naprosto nepřijatelný a bude prosazovat silnou společnou reakci EU," uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

"Plně podporujeme pozici České republiky na summitu EU ve věci faktického únosu civilního letadla v Bělorusku," napsal na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy