Opoziční strany ani po dnešním jednání nepodpoří nouzový stav

Dnešní jednání lídrů všech sněmovních politických stran posun nepřineslo, koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. I z vyjádření zástupců dalších stran podle něj vyplývá, že kabinet většinu při dnešním hlasování ve Sněmovně nenajde.

Vláda dnes žádá Sněmovnu o prodloužení stavu nouze, který aktuálně končí v neděli 14. února, o 30 dní. Kromě koalice Spolu ale podporu dnes ráno vyloučili Piráti a hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Předseda KSČM Vojtěch Filip po dnešním jednání novinářům jen stručně odpověděl, že na stanovisku komunistů nepodpořit stav nouze se nic nezměnilo. SPD vylučuje podporu od začátku. Prodloužení nouzového stavu nepodpoří ani tři poslanci Trikolóry, uvedlo hnutí v tiskové zprávě.

"Jednání nepřinesla žádný výsledek, změnu našeho stanoviska, to znamená, že naše koalice Spolu nepodpoří prodloužení nouzového stavu," řekl Fiala. "Ta jednání vedla k závěru, že vláda nebude mít podle vyjádření ostatních politických stran většinu pro prodloužení," dodal. Myslí si, že žádné další jednání nic nového nepřinese.

Případný konec nouzového stavu neznamená, že by skončil boj s pandemií a nebyla potřeba přijímat opatření, míní Fiala. S vládou jsou opoziční představitelé připraveni jednat o dalším postupu. "Vláda ale bude muset více přemýšlet nad tím, jaká opatření přijímá, jak jsou účinná," řekl.

"Nemáme záruky od vlády, že se situace změní. Ukázala, že nemá vůbec žádný plán než jenom prodloužit nouzový stav. To nechce už žádná jiná politická strana," dodal.

O možnosti, že by kabinet znovu vyhlásil nouzový stav, pokud by Sněmovna jeho další trvání nepodpořila, podle Fialy na jednání nepadlo ani slovo. "Zajímavé je, a to na jednání zaznělo, že různé politické strany mají svoje právní analýzy, co je možné dělat a na základě čeho, kdyby nebyl nouzový stav. Zdálo se mně, ale nechci to nikomu podsouvat, že vláda takovou rozumnou analýzu a představu, jak bude postupovat, nemá a teprve v těchto hodinách ji hledá. To považuji za nezodpovědné a varující," řekl Fiala.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky má vláda nástroje k ochraně životů a omezení šíření covidu-19 i bez nouzového stavu, například na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Může podle něj opatření předefinovat, některá ale zároveň nebude možné v aktuální míře vyhlásit. Pokud ani při přísném omezení života opatření nefungují, je potřeba je vyhodnotit a přehodnotit, míní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Jurečky přislíbil i bez ohledu na hlasování o nouzovém stavu další jednání s opozicí na příští týden. "Jsme připraveni s vládou jednat dál, i když to dnes nebude prodlouženo, o tom, jak opatření revidovat. Jasnou nabídku jsme dali, pan premiér říkal, že je na ni připraven," uvedl lidovecký předseda.

"Na schůzce s premiérem k žádné dohodě ve věci nouzového stavu nedošlo. Sice jako záruku navrhl 'své jméno', což jsme nepřijali s valnou důvěrou. Požádal jsem premiéra, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá," napsal na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Snad jediný posun, že jsou připraveni k jednání i tehdy, když nouzový stav neprojde," sdělil ČTK předseda STAN Vít Rakušan.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 39 minutami

před 52 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy