Ošetřovatelské volno? ČSSD chce změny, Schillerová má výhrady

Zmírnění podmínek nároku na ošetřovatelské volno vláda před zákonodárci nepodpoří, ale ani neodmítne. Dohodla se na neutrálním postoji k předloze vytvořené poslanci koaliční sociální demokracie. V průběhu jednání kabinetu o tom informoval tiskový odbor Strakovy akademie. Novela o nemocenském pojištění se týká i změn v otcovské dovolené a v ošetřovném, podle autorů vycházejí z nedostatků zjištěných v praxi.

Proti navrhovaným změnám se postavilo v připomínkovém řízení ministerstvo financí pod vedením Aleny Schillerové (za ANO), které upozornilo na jejich výrazné dopady na státní rozpočet, a to už i letošní. Předlohu naopak podpořilo ministerstvo práce a sociálních věcí, které řídí Jana Maláčová z ČSSD. Doporučilo ale posunout její účinnost, kterou předkladatelé navrhli na letošní červenec.

Ošetřovatelské volno na péči o příbuzné zavedl zákon od poloviny předloňského roku. Může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu. Nyní si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici. Sociální demokraté chtějí tuto dobu zkrátit na čtyři dny. Podmínka hospitalizace by se navíc neuplatňovala v případě péče o lidi v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

Nynější sedmidenní doba je podle autorů předlohy neúměrně dlouhá. Nové léčebné metody umožňují potřebnou dobu hospitalizace zkracovat a její průměrná doba klesá, napsali v důvodové zprávě.

U otcovské dovolené novela prodlužuje šestitýdenní období po narození dítěte, v němž mohou čerství otcové dávku čerpat, o dobu hospitalizace novorozence. Pomohlo by to podle předkladatelů naplnit účel tohoto volna, k nimž patří možnost otce podílet se na péči o dítě a na chodu domácnosti. Česko zavedlo otcovskou předloni v únoru. Otcové si mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat sedm dní, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

V případě ošetřovného předloha rozšiřuje okruh pečujících lidí, u nichž se nevyžaduje soužití s ošetřovaným příbuzným v jedné domácnosti. Předkladatelé reagují podle důvodové zprávy na slábnoucí mezigenerační soužití.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR ošetřovné ČSSD otcovská Alena Schillerová Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy