Oslava během pandemie je vrchol neslušnosti, měli by si vzít příklad z Gotta, říká Válek

Ignorovali veškerá protiepidemická opatření, předvedli totální papalášství. Deník Blesk zveřejnil, jak si bývalý premiér Jiří Paroubek, poslanec a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO) či místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, další hokejový naganský šampion, užívali oslavu padesátin teplického kmotra Petra Bendy v jeho luxusním hotelu Prince de Ligne. „Předvedli vrchol neslušnosti i nevkusu vůči obyčejným lidem. Zachovali se jako hlupáci,“ říká pro EuroZprávy.cz předseda Poslaneckého klubu TOP O9 Vlastimil Válek, člen sněmovního výboru pro zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Hniličku k vyvození osobní odpovědnosti.

Když se dozvěděl o prohřešku známých politických tváří, byl dopálený. Místopředseda TOP 09 a lékař Vlastimil Válek nemohl pochopit, jak si expremiér Jiří Paroubek se současným vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou a místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem mohli dovolit porušit v době koronavirové pandemie protiepidemický systém (PES) a šli tajně slavit padesáté narozeniny teplického kmotra Petra Bendy. „Vysmáli si všem slušným lidem do tváře. Předvedli s prominutím pitomost, která ještě více rozjitří napjatou atmosféru panující ve společnosti. A právem. V době, kdy živnostníci bojují o přežití a pokud svůj podnik otevřou, jsou tvrdě sankcionováni, se zachovali jako papaláši.“

Premiér Andrej Babiš už vyzval bývalého hokejového brankáře Milana Hniličku, aby ze svého jednání, které označil za nepřijatelné, vyvodil osobní důsledky. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa se  podle České televize agentury ČTK už omluvil a na charitu poslal 50 tisíc korun. Dřívější gólman v prohlášení uvedl, že nepil, po večeři a pracovních schůzkách řídil domů. Uvědomuje si, že udělal hloupou chybu, ze kterou je připraven nést následky.

Jakub Večerka, tiskový mluvčí Národní sportovní agentury, v jejímž čele Hnilička stojí, webu EuroZprávy.cz zaslal textovou zprávu  s dalšími podrobnosti hříšníkova vyjádření. „ Okamžitě posílám 50 tisíc korun na charitu. Konkrétně jsme si vybral sbírku SOS Česko vyhlášenou Člověkem v tísni. Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci, tedy živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci,“ napsal v další části prohlášení poslanec Milan Hnilička (za ANO).

Pozornost je rovněž upřena i na expremiéra Jiřího Paroubka, který redakci EuroZprávy.cz opakovaně nezvedal telefon. Bývalý ministerský předseda se paradoxně nedávno ostře vymezoval proti bývalému prezidentu Václavu Klausovi, který odmítá nosit roušky, navštěvuje restauraci a na demonstraci bagatelizoval covid-19. Exšéf LEV 21 vyzýval Klause k odpovědnosti. Paroubek pro Blesk uvedl, že byl jen vyřizovat obchodní věci s Petrem Bendou a při té příležitosti mu pouze poblahopřál.

Slavící společnost však v době pandemie, kdy umírají lidé na koronavirus, porušila úplně vše, co přikazuje protiepidemický systém (PES). Snímky dokazují, že hosté nenosili roušky či respirátory, nedodržovali dvoumetrové rozestupy, ignorovali po 21. hodině zákaz vycházení a nocovali v hotelu. „Z lékařského hlediska existuje riziko, že mohou šířit nákazu. Když jsou totiž lidé pod vlivem alkoholu, jsou družní, objímají se. A tím dochází k přenosu. Pokud by měli před oslavou antigenní testy anebo už byli naočkovaní, tak je nebezpečí nižší. Nepředpokládám však, že by všichni byli testovaní či prošli vakcinací,“ tvrdí profesor radiologie, který je ve Fakultní nemocnici Brno přednostou Kliniky radiologie a nukleární medicíny. „Slavit narozeniny v hotelu během pandemie je vůči obyčejným lidem vrcholem neslušnosti,“ dodává.

Hříšníci by si měli vzít příklad z Gotta

Policie České republiky už prověřuje, zda nedošlo k porušení vládních nařízení a pokud ano, bude celá věc předána správnímu orgánu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že zmíněný teplický hotel ztrácí jakýkoli nárok na kompenzační podporu, jež je určená podnikatelům, kteří musejí mít své provozovny uzavřené, a to právě kvůli covidu-19.

Vlastimil Válek se domnívá, že politici si vůbec neuvědomili, jak trpí obyčejní lidé, kteří nyní nemohou se svými blízkými oslavit jejich výročí. „Zatímco oni juchali, senioři, kteří se v současné době dožívají kulatých narozenin, si nemohou s rodinou ani přiťuknout, aby se nenakazili. Rovněž svatby a pohřby se konají za minimálního počtu lidí. Když všichni viděli publikované snímky, chápu, že pocíťují lítost. Říkají si, když mohou oni, proč ne my.“

Poradce ministerstva zdravotnictví považuje ať už současné anebo bývalé politiky za rybičky v akváriu. „Před veřejností jsou dokonale vidět a žádný z jejich malérů se nikdy nepodaří utajit.“ Za vzor populárních osobností uvádí zesnulého zpěváka Karla Gotta. „Byl slavný, ale nikdy se nedopustil žádného skandálu. Vystupoval příkladně a dbal na to, aby nevybočoval. Pokora a skromnost byla jeho předností. Alespoň něco by si z něj měli vzít hříšníci teplického večírku,“ přeje si bývalý místopředseda Červeného kříže.

Předseda Poslaneckého klubu TOP 09 kritizuje i bývalé vrcholové sportovce, tedy hokejové olympijské vítěze z Nagana Milana Hniličku a Jiřího Šlégra, který byl v minulosti rovněž poslancem za LEV 21.. „U bývalých reprezentantů bych předpokládal, že ctí pravidla a řídí se jimi. Považoval bych, že čestnost mají v DNA. Bohužel jsem se krutě spletl,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Vlastimil Válek.

Nejde o první provinění politiků. Loni v říjnu musel rezignovat tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, který s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a dalšími navštívil na pražském Vyšehradě restauraci Rio´s, a to rovněž v době, kdy podle vládních nařízení měly mít podniky zavřeno. Veřejnost v současné době rovněž zneklidňuje, že řada prominentních osob se nechává očkovat proti covidu-19, ačkoli nesplňují podmínky pro přednostní vakcinaci.

Související

Jan Hamáček

Situace ve sportovní agentuře NSA žádá podle Hamáčka radikální změnu

Vládní koalice ANO a ČSSD se podle vicepremiéra a předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka zabývá problémy Národní sportovní agentury. Situace podle něho vyžaduje radikální změnu včetně celého vedení. Hamáček v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize uvedl, že ČSSD nechápe výměnu dvou místopředsedů v agentuře ani to, že si najala firmu na administraci části žádostí o dotace.
Robert Plaga

Plaga je pro odvolání Hniličky z čela NSA, zastal se letošních maturantů

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) by hlasoval pro odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury (NSA). Svou účastí na oslavě v Teplicích prokázal sportu "medvědí službu," uvedl dnes v diskusním pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové. Dodal, že při své volbě by nepřihlédl ani k prohlášení, ve kterém minulý týden Hniličku podpořili představitelé sportu v čele s předsedou České unie sportu (ČUS) Miroslavem Janstou.

Více souvisejících

Milan Hnilička Petr Benda Vlastimil Válek (TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy