Oslavy 28. října na Hradě: Ceremoniál má být skromnější, rektoři kritizují Zemana

Prezident Miloš Zeman souhlasil s tím, že by se státní vyznamenání 28. října předávala na Pražském hradě bez účasti veřejnosti a politiků, řekl po dnešní schůzce s hlavou státu v Lánech novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Podle předsedy vlády by na ceremoniál dorazily jen vyznamenané osobnosti. Plán se teprve chystá probrat s hygieniky, kteří budou mít poslední slovo.

V Česku bude od středy kvůli covidu-19 omezeno shromažďování na maximálně šest osob. Opozice i některé osobnosti případnou výjimku pro Hrad kritizují.

Babiš uvedl, že oslavy na Hradě by se měly uskutečnit bez veřejnosti a politiků. "Byl by tam jen pan prezident a vyznamenaní bez rodin. Teď to projednáme s hygienou," uvedl. Na Hradě by podle Babiše platila přísná hygienická opatření. Zeman s plánem souhlasí, dodal. "Jsme toho názoru, že vyznamenaní si to zaslouží," řekl premiér.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) navrhované řešení považuje za důstojné. Prezident dostane příležitost oslovit veřejnost svým projevem i předat ocenění osobně. "Technikálie si doladí protokol Hradu s hygienou, je možné, že tam budou ocenění po jednom, ale to je fáze protokolárního plánování," uvedl. Představitelé vlády se podle Hamáčka snažili při dnešním rozhovoru s prezidentem domluvit takové podmínky, aby hlava státu měla možnost oslovit národ a ceremoniál nikoho nepohoršoval kvůli hygienickým požadavkům kladeným na veřejnost.

Kancléř Vratislav Mynář dnes ČTK řekl, že Pražský hrad požádal o vyjádření hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Navrhl jí několik scénářů, za kterých by se předávání vyznamenání mohlo konat. Variantu, že by se aktu nezúčastnil nikdo z veřejnosti, označil za jednu z možností. Také Babiš po jednání v Lánech řekl, že konečné rozhodnutí bude na hygieně.

Zeman v neděli řekl, že Hrad dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil. V rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že by považoval za urážku státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, pokud by se tradiční předávání ocenění nekonalo. Vyznamenaných bude letos asi 40.

Rektoři považují za nevhodné pořádat na Hradě oslavy 28. října 

Pořádat v době mimořádných restrikcí kvůli epidemii koronaviru ceremoniál na Pražském hradě k předání státních vyznamenání, byť v omezeném rozsahu, je nevhodné a neodpovědné. Shodla se na tom většina rektorů oslovených ČTK. Ani kdyby byli 28. října na oslavy státního svátku pozváni, nezúčastnili by se. Také podle opozičních politiků by Hrad neměl dostat výjimku ze zákazu shromažďování nad šest osob, která začne platit od středy. Na rovnost před zákonem upozornil i bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

"K svátku 28. října dostávají na Hrad pozvánku i tři desítky soudců. Jestli letos pořadatelé slavnosti nemají soudnost a hosty pozvou, měli by aspoň od soudců být odmítnuti. Rovnost před zákonem nemůže být lidem srozumitelněji vysvětlena. Kolegové soudci, měli byste na to pamatovat," uvedl na twitteru Baxa.

K svátku 28.října dostávají na Hrad pozvánku i tři desítky soudců.Jestli letos pořadatelé slavnosti nemají soudnost a hosty pozvou, měli by aspoň od soudců být odmítnuti. Rovnost před zákonem nemůže být lidem srozumitelněji vysvětlena. Kolegové soudci, měli byste na to pamatovat.

— Josef Baxa (@JosefBaxa2) October 13, 2020

"Za současné situace se občané této země musí vzdát celé řady důležitých osobních i pracovních aktivit. Nepovažuji proto za moudré, aby se oslava i takto významného státního svátku uskutečnila, byť v omezeném počtu účastníků. Pokud bych byl letos mezi pozvanými, z akce bych se z těchto důvodů omluvil," uvedl na dotaz ČTK rektor České zemědělské univerzity v Praze a předseda České konference rektorů Petr Sklenička.

Ani rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová by se případného předávání vyznamenání za daných okolností nezúčastnila. "Pravidla platí pro všechny stejně, tedy pro občany i prezidenta. Prezident by v tomto měl jít příkladem," uvedla na twitteru Nerudová.

Jako rektorka @MENDELUcz říkám, že se předávání vyznamenání na Hradě za daných okolností nezúčastním. Pravidla platí pro všechny stejně, tedy pro občany i prezidenta. Prezident by v tomto měl jít příkladem.

— Danuse Nerudova (@nerudovad) October 12, 2020

I rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek uvedl, že by se z ceremoniálu omluvil. Žádná pozvánka ale zatím nedorazila, a to ani na brněnskou Masarykovu univerzitu a pražskou Univerzitu Karlovu.

"Přijde mi absurdní v současné situaci vůbec o účasti na slavnostním ceremoniálu hovořit," uvedl rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček. Rektor Ostravské univerzity Jan Lata poznamenal, že je předčasné o účasti hovořit, protože pozvánku rektoři nedostali. "Pokud ji dostaneme, tak určitě nepůjdu, protože to považuji za absurdní, aby v této době, kdy se všechno omezuje, tak si prezident uspořádal setkání nějakých svých přátel, byť v omezeném počtu. Rozhodně nepůjdu a považuji to za nezodpovědné," řekl ČTK.

Ani rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller by se oslav neúčastnil. "Jednak osobně mám zdravotní důvody a jednak oslavíme státní svátek důstojným způsobem v Olomouci," uvedl Miller.

Rektor Univerzity Hradec Králové (UHK) Kamil Kuča uvedl, že vzhledem k situaci a omezením mu nepřijde vhodné, aby podobná akce získala výjimku. "V případě boje proti šíření koronaviru je podle něj třeba jít příkladem veřejnosti," řekl ČTK mluvčí UHK Jakub Novák.

Naopak rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík ČTK řekl, že pokud pozvánku obdrží a akce se bude moci vzhledem k opatřením kvůli epidemii koronaviru konat, pojede. Podle Sedlaříka jde o oslavu vzniku republiky. Rektor Jihočeské univerzity Bohumil Jiroušek sdělil, že zatím není rozhodnutý. Rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina uvedl, že pozvání zatím nedostal, proto se nevyjádří.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman prezident čr Andrej Babiš Vysoké školy Pražský Hrad státní vyznamenání Josef Baxa (NSS)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy