Ostrá slova na Letné. V politice převažuje pragmatismus "co za co", tvrdí kněz Malý

Ekonomická změna automaticky neznamená, že se stáváme lepšími, převažuje pragmatismus "co za co", řekl na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi na pražské Letné někdejší disident Václav Malý. Společnost ale podle kněze chce být lepší a může toho dosáhnout, pokud bude otevřená. Podle bývalé disidentky Dany Němcové je nutné, aby lidé rozhodovali odpovědně a naučili se se svobodou žít.

"Nesmíme si nechat vnutit nějakou demagogii, pojetí státu jako podniku, obnovení cenzury, omezení sdělovacích prostředků, ukradení veřejného prostoru. Dbejme každý na to, abychom společně odpovědně rozhodovali, abychom se naučili žít se svobodou a abychom za svým názorem byli ochotni stát," řekla účastníkům demonstrace Němcová. Podle ní je potřeba dávat pozor na to, koho lidé budou příště volit.

„Dbejme každý na to abychom se společně odpovědně rozhodovali, abychom se naučili žít se svobodu a abychom byli ochotní stát za svým názorem i v konfrontaci s něčím, co nám může být nepříjemné.Mám s tím dost bohaté zkušenosti. Takže: Držme se!“Dana Němcová pic.twitter.com/OnG3lXhRJn

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) November 16, 2019

Malý ve svém vystoupení zmínil prvního československého prezidenta Tomáše Garriquea Masaryka a jeho slova o tom, že politika je založena na humanitě. V současné politice vidí aktér sametové revoluce technokraty moci a mluvící hlavy v rukou PR poradců.

Malý zmínil také množící se útoky na média. Zdůraznil, že demonstrace nechce nikoho hanobit, chce ale aby v ČR platila rovnost před zákonem a aby se obnovily ideály a úcta k člověku.

Na demonstraci vystoupila i Jana Filipová, která zažalovala premiéra kvůli jeho výrokům o placených demonstrantech a soud nepravomocně vyhrála. Podle ní i "malý, obyčejný člověk" dokáže věci měnit. "Udělala jsem jednoduchou věc, kterou může udělat každý z nás. Nazvala jsem lež lží a důsledně jsem si za tím stála. V podstatě v tom je celé to kouzlo. Jde o to nemávnout nad věcmi rukou. Pravda může zvítězit, když ji vyslovíme nahlas. Když si ji budeme říkat potichu doma v obýváku, nikdy nic nezměníme," řekla Filipová.

Na podiu Milion chvilek podpořily i další známé osobnosti. Výzvy k zapojení do veřejného života či obraně médií přečetli třeba filozof Daniel Kroupa, zpěvák Dan Bárta, herečky Daniela Kolářová a Bára Hrzánová či herci Jan Potměšil, Bolek Polívka a Ivan Trojan.

Související

Biskup Václav Malý si dodnes váží Václava Havla, s nímž se spřátelil v Chartě 77 i v práci ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Rozhovor

Deset let od úmrtí Václava Havla. Oslovoval mě pravdivostí, uměl se obětovat. Na osud si nestýskal, říká biskup Malý

Tuší, že jej přemůže dojetí, až mu při sobotní bohoslužbě v hlavě ožijí všechny vzpomínky na Václava Havla (†75), od jehož úmrtí právě dnes uplynulo deset let. Pomocný biskup pražský Václav Malý, kterého v disentu pojilo s prvním českým prezidentem velké přátelství, přiznává, že po spisovateli a dramatikovi zůstává v jeho duši prázdno, i když na své životní pouti potkal několik dalších statečných lidí. „Havel mě oslovoval pravdivostí, nepletichařil. Řekl na sebe věci, které by jiný skrýval. Dokonale naplňoval svůj citát a o lásce a pravdě, zvláště když se uměl obětovat pro druhé. Nikdy neopustil své myšlenky a přesvědčení,“ říká v exkluzivním obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz Václav Malý.
Václav Malý.

Hájit lidská práva je součástí životní cesty. Nejsem hrdina, říká držitel francouzského Řádu čestné legie biskup Malý

Biskup Václav Malý, který minulý pátek obdržel nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie, za osobní nasazení v prosazování lidských práv, se nepovažuje za žádného hrdinu, když podporuje a navštěvuje rodiny politických vězňů v zemích, kde vládne diktátorský režim. „Opravdu se necítím jako hrdina či statečný člověk, když projevuji solidaritu rodinám, jejichž členové jsou perzekvovaní. Moje aktivita mě nic nestojí, nic neriskuji. Obdiv si spíše zaslouží političtí vězni, kteří se u nás v padesátých letech dokázali vyrovnat s brutálními podmínkami v komunistických žalářích. Hájit lidská práva je nedílnou součástí životní cesty. Čerstvého ocenění si nesmírně vážím,“ říká exkluzivně pro EuroZprávy.cz Václav Malý, výrazná tvář československého disentu i Sametové revoluce v roce 1989.

Více souvisejících

Václav Malý Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) Andrej Babiš 30 let od sametové revoluce demonstrace proti Babišovi (6. 5. 2019)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 16 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy