Abolice? Ovčáček vysvětlil, co má prezident Zeman v plánu

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se rozhodl vysvětlit, proč prezident Miloš Zeman v televizním vysílání přislíbil, že v případě nutnosti zastaví stíhaní Andreja Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Jak je to s tzv. abolicí?

Miloš Zeman před prezidentskými volbami vyloučil udělení abolice Andreji Babišovi. Teď však v televizním pořadu Týden s prezidentem prohlásil, že pokud nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přehodnotí výsledky kauzy Čapí hnízdo, využije svých pravomocí a obnovené stíhání zastaví.

„Andrej Babiš není trestně stíhán. Pravomocně o tom rozhodli státní zástupci. Opozice a část médií ale vytváří nepřípustný nátlak na nejvyššího státního zástupce, aby pravomocné rozhodnutí zrušil. Za takové situace je prezident povinen působit jako pojistka zachování právního státu,“ odpověděl Ovčáček serveru iROZHLAS.cz.

Zazněla i reakce mluvčího nejvyššího státního zastupitelství Petra Malého: „Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání.“

Andrej Babiš reagoval na Ttwitteru. Co si myslí o prezidentových slovech? „Vyjádření pana prezidenta k abolici je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně a není namístě. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici.“

"Pokud by došlo k tomu, že by Miloš Zeman udělil abolici, byla by zřejmě pro všechny obviněné v kauze Čapí hnízdo", dodal mluvčí prezidenta Ovčáček.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček premiér ČR Andrej Babiš prezident čr Vláda ČR Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 14 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy