Pandemická pohotovost končí, respirátory už nebudou povinné ani ve zdravotnictví

Sněmovna dnes schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka už po dnešní půlnoci končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Usnesení dolní komory bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poslancům řekl, že s ohledem na vývoj koronavirové epidemie již "není důvod pro další plošná opatření". Podle ministra sice skončí povinnost nosit respirátor ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené. Roušky ale nadále budou mít smysl a bylo by dobré, aby je pacienti měli "v ambulancích a na urgentních příjmech", uvedl ministr.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) ČTK řekl, že s ukončením stavu pandemické pohotovosti skončí veškerá plošná protikoronavirová opatření, která se týkají všech obyvatel, ať už jsou vydaná podle pandemického zákona nebo zákona o ochraně veřejného zdraví. Skončí také možnost nechat se jednou za měsíc preventivně otestovat na covid-19. Zdravotní pojišťovny budou dál hradit jen testy, na které vystaví žádanku lékař.

Stav pandemické pohotovosti byl zaveden zákonem o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covidu-19, takzvaným pandemickým zákonem, loni v únoru. Umožnil přijímat některá protiepidemická opatření bez vyhlášení nouzového stavu.

Válek původně sliboval, že termín, kdy bude možné stav pandemické pohotovosti ukončit, oznámí na únorové schůzi Sněmovny. Mluvilo se tehdy o tom, že pandemická pohotovost by mohla skončit už v březnu. Vláda ale nakonec návrh na ukončení pohotovosti schválila teprve minulou středu s tím, že by mohl platit od 3. května. Sněmovna se k tomu ale kvůli opozičním obstrukcím dostala teprve dnes večer.

Vláda v návrhu pro Sněmovnu také upozornila na to, že "v případě významné negativní změny ve vývoji epidemiologické situace" v souvislosti s výskytem onemocnění covid-19, kterou by představoval například nárůst případů, výskyt nových variant viru nebo selhání ochranného efektu vakcinace, bude potřeba stav pandemické pohotovosti opětovně zavést.

Podle dat ministerstva zdravotnictví bylo v úterý 1 372 potvrzených případů nákazy covidem-19, u 260 osob je podezření na reinfekci. Provedeno bylo přes 9 tisíc PCR a 3500 antigenních testů.

Ubylo také hospitalizovaných s covidem, kterých je 606. Za posledních sedm dní testy potvrdily v celém Česku 81 nových případů nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Naposledy byla týdenní incidence nižší v půlce loňského října. Od začátku epidemie předloni v březnu potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu. S nákazou v Česku zemřelo 40.184 lidí.

Pandemický zákon byl přijat kvůli problematickému prosazování prodlužování nouzového stavu ve Sněmovně za někdejší menšinové vlády Andreje Babiše (ANO). Novelizován byl navzdory kritice a obstrukcím opozice letos v únoru už za vlády Petra Fialy (ODS). Novela rozšířila okruh činností, na která mohla dopadnout mimořádná protikoronavirová opatření. Restrikce se ale nadále mohly týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor. Předloha také upravila testování na covid-19 a nařizování izolace a snížila postihy za porušení zákona. Účinnost celého pandemického zákona má skončit na přelomu letošního listopadu a prosince.

V Česku nyní nouzový stav znovu platí. Vyhlášen byl 4. března prozatím do konce května. Zaveden byl ne kvůli koronavirové epidemii, ale kvůli migrační vlně z Ukrajiny, má vládě umožnit péči o uprchlíky. Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana více než 324 tisícům lidí z Ukrajiny, v úterý jich přibylo 2035. Cizinecké policii se dosud přihlásilo 217 tisíc osob, 3071 jen za včerejší den. 

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy