Petříček a Hamáček odsoudili potlačení demonstrací na podporu Navalného v Rusku

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odsoudil v souvislosti se zákroky proti demonstracím na podporu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného brutální násilí a represe proti svobodě slova v Rusku. Na twitteru uvedl, že podle odhadů nevládních organizací bylo při protestech zadrženo 3400 lidí včetně Navalného manželky.

"To je i na tak velkou zemi, jakou je Rusko, neuvěřitelné číslo. Odsuzuji brutální násilí i represe proti svobodě slova," uvedl šéf české diplomacie.

Na dotaz, zda ministr plánuje předvolat kvůli situaci ruského velvyslance, ČTK Petříček sdělil, že téma bude náplní pondělního jednání Rady EU. "Ale budeme to zvedat i bilaterálně s představiteli Ruské federace," uvedl v SMS zprávě. Doplnil, že vzhledem k izolaci, ve které je kvůli onemocnění covidem, bude s kolegy řešit, jakou formou to proběhne.

Na pondělní Radě EU bude Česko podporovat rozšíření sankčního seznamu o osoby, které se podílely na zatčení Navalného, uvedl Petříček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Z dlouhodobého hlediska by Česko podle Petříčka mělo přehodnotit celek vztahů s Ruskem včetně ekonomických.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je postup ruské vlády proti Navalnému "obrovskou ostudou Ruské federace", která ukazuje obavu současného ruského režimu z nestability a z reakce vlastních obyvatel. "Jsou naštvaní," řekl v pořadu televize Prima Hamáček s tím, že lidé v Rusku vyrazili v sobotu demonstrovat i v místech, kde mrazy spadly až na minus 50 stupňů Celsia.

"Ten zásah byl brutální a ještě pokračuje, pokud vím. Takto se nechová stát, který se nebojí vlastních občanů," uvedl Hamáček a poukázal na dění v Bělorusku, které je podle něj situaci v Rusku podobné. Vyjádření Petříčka má Hamáček za standardní cestu, jak vláda reaguje na dění v zahraničí.

??? 90 měst, zadrženo podle odhadů nevládních organizací 3400 lidí. Mezi nimi i manželka A. #Navalny. To je i na tak velkou zemi, jakou je Rusko, neuvěřitelné číslo. Odsuzuji brutální násilí i represe proti svobodě slova. #RussiaProtests @navalny https://t.co/eaeHG2ZrSg

— Tomáš Petříček (@TPetricek) January 24, 2021

V pořadu ČT kritizoval malou odezvu českých politiků předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezařazený). "Mlčení je nedobré, skandální," uvedl s odkazem na to, že se k věci dosud nevyjádřili premiér Andrej Babiš (ANO) ani prezident Miloš Zeman. Mlčení může podle senátora znamenat, že si chce Česko zajistit přátele v Rusku. Petříček v tomto ohledu připomenul, že Babiš se za Navalného postavil před týdnem při jeho zatčení. Fischer také uvedl, že byl pro vypovězení smlouvy s Ruskem. To podle Petříčka během například půl roku v takto komlikovaných bilaterálních vztazích nelze očekávat.

V Rusku bylo při demonstracích na podporu Navalného zadrženo 3000 lidí. Mezi zadrženými v hlavním městě je i manželka Navalného Julija či jeho spolupracovnice Ljubov Sobolová. První protestní akce se vzhledem k časovému posunu konaly na Dálném východě a na Sibiři v třeskutých mrazech. Opozice avizovala, že uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění příští víkend. Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že po celém Rusku bylo ve zhruba 90 městech zadrženo nejméně 3134 lidí, z toho 1201 v Moskvě a 471 v Petrohradě.

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj; ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že "systematicky porušoval" režim podmíněného trestu za zpronevěru, které se dopustil podle soudu. "Nejprve pokus o otravu opozičního politika, pak průtahy s jeho převozem do Německa, pak zatloukání, že oni to nebyli. A ve chvíli, kdy se vrátí domů, tak ho odsoudí, že odjel. On odjel pryč, aby neumřel, to je absurdní," shrnul Hamáček.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Jan Hamáček Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy