Petříček byl v konfliktu s Hradem všude, kde šlo o směřování země, píší na Slovensku

Odvolaný šéf české diplomacie Tomáš Petříček byl jako ministr v otevřeném či skrytějším konfliktu s Hradem všude, kde se hrálo či hraje o základní orientaci České republiky, napsal dnes slovenský list Sme. Za příklady zmíněného konfliktu označil okolnosti projektu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, ruskou vakcínu Sputnik V proti covidu-19 či pozici k Ukrajině. To všechno podle listu testovalo a testuje západní, euroatlantické ukotvení Česka.

"To je vyšší kontext, do kterého zapadá Petříček jako oběť geopolitického revizionismu Hradu. Tedy snahy Zemana (prezidenta Miloše Zemana - pozn. ČTK) a jeho byznysového okolí vychýlit/otočit euroatlanticky konformní východiska a řešení, například jaderné energetiky. To se nyní podařilo dotáhnout přes vnitrostranický zápas v ČSSD," uvedl deník.

V dalším komentáři k Petříčkovu odchodu z funkce českého ministra zahraničí Sme píše, že možná jde jen o osobní pomstu Jana Hamáčka neúspěšnému soupeři o post šéfa upadající sociální demokracie, což se ale může ukázat jako klíčový moment na dlouhou dobu.

"Petříček sice nebyl nejvýraznější tváří české vlády, ale byl alespoň zárukou nepodlézání autoritativním režimům. Konkrétně Rusku a Číně, kterým se chce podbízet Pražský hrad," uvedl list v komentáři na svém webu. Za důležitou označil skutečnost, že prezidentu Zemanovi se podařilo vytrucovat odchod svého neoblíbence, přičemž se potvrdilo, že i v parlamentním systému umí ohýbat pravomoci tak, aby prosadil osobní nominace.

"Zeman má sice poslední dva roky do konce mandátu, je stále méně aktivní, ale stále má oč hrát. A i kdyby neměl, podnikatelská klika kolem něj mu nedovolí odejít," soudí list. Dodává, že Petříček nechtěl kvůli obavám o národní bezpečnost vpustit ruský Rosatom do soutěže o výstavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. Deník se zmiňuje také o úvahách o nákupu ruských a čínských vakcín proti covidu-19, za které podle něj Zeman rovněž lobbuje.

List Sme zároveň otiskl článek o ČSSD, která se podle něj po dalších volbách kvůli nízkým preferencím možná již nedostane do Poslanecké sněmovny. Pod titulkem "ČSSD pomáhal ničit i prezident Zeman" deník poznamenal, že strana je v koncích.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Miloš Zeman Noviny / tisk

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy