Petříček chce s Pompeem jednat o bezpečnosti, u večeře nebude chybět plzeňské pivo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce se svým americkým protějškem Mikem Pompeem jednat o bezpečnosti, boji s terorismem či o rozvoji obchodních vztahů. Bude s ním chtít mluvit i o událostech v Bělorusku. Řekl to dnes na tiskové konferenci v Praze. S Pompeem se Petříček setká dnes odpoledne v Plzni, kde si připomenou letošní 75. výročí konce druhé světové války.

Cesta amerického ministra zahraničí se připravovala už na květen v souvislosti s výročím konce druhé světové války, kvůli pandemii koronaviru ale byla odložena. Oba politici proto dnes budou jednat v Plzni, kterou americká armáda na konci války osvobodila. 

Pompeo zahajuje v Česku svou cestu po čtyřech středoevropských zemích, při níž navštíví také Slovinsko, Rakousko a Polsko. "Jsme rád, že zahájením středoevropského turné právě v Česku potvrzujeme velmi dobré vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy," řekl Petříček.

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo přistál v Praze. Během prvního dne své cesty navštíví Plzeň, kde si s českým ministrem zahraničí @TPetricek připomene 75. výročí konce druhé světové války.???? pic.twitter.com/afMlDylKGz

— U.S. Embassy Prague (@USEmbassyPrague) August 11, 2020

Při jednání s Pompeem chce navázat na témata, která česká a americká diplomacie projednávala už v minulosti, tedy na bezpečnostní spolupráci, na otázky vztahů s Čínou a Ruskem, rozvoj obchodních vztahů, boj proti terorismu nebo rozvoj vědecké a technické spolupráce.

V otázce bezpečnosti budou oba politici podle Petříčka mluvit o společném působení v Afghánistánu nebo o další spolupráci při boji proti terorismu i v jiných oblastech světa. Bude s ním chtít mluvit i o reakci mezinárodního společenství na události v Bělorusku a jeho hlavním městě Minsku, kde režim prezidenta Alexandra Lukašenka tvrdě potlačil demonstrace odmítající výsledek nedělních prezidentských voleb.

O vztazích s Čínou by měl Pompeo mluvit i na své schůzce se Zemanem nebo při vystoupení v Senátu. Prezident a horní komora se přitom v postoji k Číně významně rozcházejí, podle Petříčka ale nebylo nutné předem sjednocovat jejich pozice. "Mike Pompeo, věřím, že projedná jak s prezidentem, tak se zástupci Senátu pohled Spojených států na vztahy s Čínou. My ale jako členský stát Evropské unie vycházíme z toho, že máme zájem na budování vztahů EU-Čína. Necheme zde nějakým způsobem přispívat k vytváření dvou bloků, nechceme návrat ke studenoválečné situaci," řekl.

Petříček ale zároveň upozornil na to, že EU je blízkým partnerem Spojených států a vnímá řadu argumentů, které Washington vůči Pekingu vznáší. Český ministr také zdůraznil, že i když mají EU a USA řadu sporů, stále převažují věci, které oba bloky spojují.

Petříček a Pompeo v Plzni navštíví muzeum Patton Memorial Pilsen a společně položí věnce u památníku Díky, Ameriko! Na závěr společného programu oba ministry čeká prohlídka pivovaru Plzeňský Prazdroj a neformální večeře v pivovaru za účasti amerického velvyslance Stephena Kinga. Petříček v té souvislosti řekl, že chce představit Pompeovi české kulturní dědictví, kterým je plzeňské pivo.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Mike Pompeo ministerstvo zahraničí Plzeň Česká republika pivovar Plzeňský Prazdroj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy