Petříček chce společné stanovisko ústavních činitelů k Číně

Na stanovisku k dopisu čínského velvyslanectví kvůli tchajwanské misi senátorů by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) měli shodnout všichni ústavní činitelé. Ministr návrh připraví na jejich březnovou schůzku. Řekl to dnes novinářům po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Podle něj by stanovisko mělo být dostatečně razantní. V opačném případě doporučí Senátu přijmout vlastní odmítavý postoj.

"Domluvili jsme se, že bychom to (dopis) měli řešit na schůzce nejvyšších ústavních činitelů. Jsem přesvědčen, že bychom na to měli reagovat jednotně," uvedl Petříček. Podle něj by ústavní činitelé měli zohlednit potřebu vzájemného respektu i realistické možnosti s ohledem na rozdílné pohledy i ekonomické zájmy. Vystrčil chce prosazovat kritický postoj. "Věřím, že i další ústavní činitelé si uvědomí, že jsme suverénní země, která si nemůže nechat od nikoho nic diktovat," řekl. Součástí stanoviska by mohl být i odmítavý postoj k setrvání nynějšího čínského velvyslance v ČR, dodal.

„Poté, co jsem si přečetl ten kvazidopis... nepočítám s tím, že bych čínskou ambasádu oslovoval. Jedině kdyby snad čínský velvyslanec přišel a chtěl oznámit, že se jde omluvit a zároveň že v ČR končí, tak bych ho možná přijal," odpověděl dnes na novinářský dotaz @Vystrcil_Milos. pic.twitter.com/k89dFpY50c

— Senát Parlamentu ČR (@SenatCZ) February 25, 2020

Petříček označil lednový dopis, v němž čínská ambasáda varovala Senát i české podnikatele před důsledky cesty na Tchaj-wan, za "velmi nestandardní". Vystrčil zopakoval, že dopis je výhrůžný až vyděračský a staví Česko do lokajské pozice. Měl dojem, že ministr má na dopis podobný názor.

Ministr požádal předsedu Senátu, aby horní komora uspořádala veřejné slyšení k česko-čínským vztahům. Podle Vystrčila by se mohlo konat do tří měsíců. Podle něj je třeba vyjasnit postoj ČR, aby jej nereprezentovaly skupiny, z nichž jedna s Čínou nechce mít nic společného a druhá "skoro nezná cestu jinam než do Číny". O přípravu slyšení chce Vystrčil požádat šéfa senátního zahraničního výboru Pavla Fischera (nezávislý).

Cestu na Tchaj-wan spolu s podnikateli plánoval Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS), který koncem ledna náhle zemřel. Zatímco Fischerův výbor misi podpořil, Petříček cestu vedenou předsedou Senátu označil za "poměrně výjimečnou". "Nicméně je to záležitost parlamentní diplomacie. Já nebudu panu předsedovi (Vystrčilovi) říkat, jestli má jezdit, nebo ne. Je to skutečně na jeho zvážení," dodal. Podle ministra by se Česko mělo držet dosavadních principů vztahů s Čínou a uvážit, zda případných ekonomických přínosů nelze dosáhnout jinak.

Vystrčil uvedl, že mu Petříček cestu na Tchaj-wan nedoporučil. Předseda horní komory uvedl, že o případném uskutečnění cesty, která byla původně plánována na konec února, se rozhodne až po schůzce s ústavními činiteli a poradě s odborníky. Záležet mu bude také na postoji Senátu. Řekl také, že nyní se cesty do východní Asie spíše ruší kvůli šíření koronaviru. Cestu by bylo třeba navíc detailně připravit.

Čínské velvyslanectví v dopise varovalo před možnými následky cesty senátorů na Tchaj-wan. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Miloš Vystrčil (ODS) ministerstvo zahraničí Senát ČR Česká republika Velvyslanectví Číny Jaroslav Kubera Pavel Fischer

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy