Petříček jednal s indickým premiérem Módím, řešili obchodní spolupráci

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který je nyní s delegací českých podnikatelů na pracovní návštěvě Indie, se setkal s indickým premiérem Naréndrou Módím a dalšími představiteli indické vlády. Hlavním tématem jejich jednání byla česko-indická obchodní spolupráce, rozhovory se ale také týkaly i možnosti po téměř 30 letech obnovit přímé letecké spojení mezi Prahou a Dillí. Informovalo o tom dnes na svých webových stránkách české ministerstvo zahraničí.

"V posledních měsících se nám podařilo úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni. Indie je pro nás zajímavým partnerem pro obchodní spolupráci, proto jsem rád, že mě doprovodili zástupci českých firem, kteří zde navázali užitečné kontakty," řekl Petříček.

Součástí ministrovy cesty byla účast na dvou česko-indických podnikatelských fórech, kterých se zúčastnili zástupci dvanácti českých firem. Petříček v této souvislosti poznamenal, že české značky mají v Indii historicky velmi dobré jméno a tradici. "Motocykly JAWA byly na indickém trhu vždy populární. Uvítali jsme proto, že se značka v roce 2018 vrátila. Motocykl byl navržen ve spolupráci českých držitelů značky a indické společnosti Mahindra. Jedná se o zajímavý příklad spolupráce mezi českými a indickými firmami," uvedl.

Petříček se v Indii setkal se svým indickým protějškem Subrahmanjamem Džajšankarem a dalšími představiteli indické vlády. Na okraj fóra Raisina Dialogue 2020 pak hovořil také s předsedou indické vlády Módím.

V rámci své návštěvy Indie Petříček také uctil památku bývalé premiérky Indiry Gándhíové, kterou zavraždili v říjnu 1984 příslušníci její ochranky, a indického politika, bojovníka za národní nezávislost a myslitele Mahátmy Gándhího. V cestě bude šéf české diplomacie nyní pokračovat návštěvou Agry a setkáním se studenty univerzity Bhímráa Ambédkara.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Indie Naréndra Módí (indický premiér)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 44 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy